Gazdaság

Nászútján gyilkolták meg a paraguayi drogellenes ügyészt

Daniel DUARTE / AFP
Daniel DUARTE / AFP

Fegyveresek meggyilkolták a szervezett bűnözéssel és kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó paraguayi ügyészt kedden egy kolumbiai tengerparton, ahol nászúton volt. Marcelo Pecci ügyész áprilisban vette feleségül Claudia Aguilera újságírónőt. Aguilera nemrégiben olyan fotókat osztott meg a közösségi médiában, amelyek őt és Peccit mutatják a karibi Baru-félszigeten, a kolumbiai Cartagena városától délre.

Utolsó bejegyzése, órákkal a támadás előtt, egy fotó volt, amelyen ő és férje látható egy pár babacipővel és egy üzenettel: „A legjobb nászajándék… a közelgő élet, amely a legédesebb szerelemről tanúskodik.”

A Decameron Baru Hotel, ahol a pár megszállt, azt közölte, hogy a támadók jet skivel érkeztek a szálloda privát strandjára, majd rálőtték a párra. A fegyveresek egy biztonsági őrre is rálőttek, aki nem sérült meg. Aguilera is sértetlenül úszta meg a támadást. Elmondta, hogy az egyik támadó kétszer rálőtt férjére, egyszer az arcába, egyszer pedig a hátába.

Kedden késő délután a kolumbiai rendőrség közzétette az egyik feltételezett gyilkos fényképét, aki fekete rövidnadrágot és bézs színű kalapot viselt. A Paraguayi Ügyészek Szövetségének elnöke, Augusto Salas kijelentette: ahogyan a gyilkosok cselekedtek, ahogyan kivégeztek áldozatukat, az a maffiára jellemző.

A kolumbiai védelmi miniszter, Diego Molano közölte, hogy nyomozóegységet küldtek Cartagenába. A rendőrség tájékoztatása szerint a csoport munkájában paraguayi és amerikai tisztviselők is részt vesznek, hogy segítsenek azonosítani és felelősségre vonni az elkövetőket.

Pecci több nagy horderejű ügyet vizsgált Paraguayban, köztük egy januári koncerten történt lövöldözést, ahol egy feltételezett kábítószer-kereskedő és egy focista felesége meghalt. Ismert volt arról is, hogy részt vett a brazilok korábbi klasszis labdarúgóját, Ronaldinhót érintő nyomozásban. A focista 2020 márciusa és augusztusa között rács mögé került, mert hamisított adatokkal beutazott Paraguayba.

Mario Abdo Benítez paraguayi elnök a Twitter közösségi oldalon elítélte az ügyész „gyalázatos meggyilkolását”. Megfogadta, hogy megkettőzi Paraguay erőfeszítéseit a szervezett bűnözés elleni küzdelemben.

A kolumbiai rendőrség igazgatója, Jorge Luis Vargas tábornok azt mondta, nem tudott arról, hogy Pecci Kolumbiában tartózkodott. Hozzátette: az ügyész az egyik legjobban őrzött személy volt Paraguayban, mivel „a nemzetközi terrorizmussal összefüggő ügyekben nyomozott”.

Paraguay Dél-Amerika legnagyobb marihuánatermesztője. A növény termesztése még mindig illegális az országban, és a termés nagy részét Argentínába és Brazíliába csempészik.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik