Gazdaság

Rekordnyereséget ért el Csányi Sándor agrárcége, a Kite

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Több mint 20 százalékkal, 386 milliárd forintra növelte árbevételét 2021-ben a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató tulajdonában lévő nádudvari KITE Zrt. A legnagyobb hazai agrárintegrátori vállalatként működő társaság tavaly rekordszintű, csaknem 6,7 milliárd forint adózott eredményt ért el. A KITE közgyűlése mintegy 5,5 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött – írta meg az Agrárszektor.

A KITE Zrt általános üzleti évet záró beszámolója szerint valamennyi üzletág és tevékenység szinten tartotta, illetve növelte forgalmát, de a terménykereskedelemben a drasztikus piaci árrobbanás különösen nagy növekedést okozott. Kiemelkedőnek tekintik a műtrágyakereskedelem bővülését is, ahol a forgalom mennyiségben és értékben is jelentősen nőtt 2020-hoz képest.

A vállalat úgy érte el tavalyi rekorderedményeit, hogy a 2021-es év jelentős kihívások elé állította. A COVID-járvány szakadást okozott az ellátási láncokban, a beszállítói teljesítések hosszabbá váltak, alapanyaghiányok és áremelkedések léptek fel, a pénzügyi világban pedig árfolyam- és kamatemelkedések következtek be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik