Gazdaság

Átmeneti csatlakozási stopot rendeltek el a napelemeknél

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A villamosenergiáról szóló törvény alapján a hálózati engedélyesek 2022. május 2-án közzétették a nagyfeszültségű és a nagy/középfeszültségű transzformátorállomásokhoz rendelt aktuális szabad kapacitásokat nulla megavoltamper (MVA) mértékben. Az érvényes jogszabályi előírások alapján, az átviteli rendszerirányító, a villamosenergia-rendszer teljesítmény-egyensúlyának és a kiegyenlítő szabályozási kapacitásoknak a biztosíthatósága szempontjából a villamosenergia-rendszerbe befogadható időjárásfüggő erőművi kapacitás mértékét (korlátját) ugyancsak nulla MVA-ban állapítja meg – írják a MAVIR oldalán.

Ez azt jelenti, hogy nincs lehetőség például új napelemet csatlakoztatni a hálózathoz. A már befogadott csatlakozási igényeken túl, újabb csatlakozási igény egyedi eljárás keretében, valamint az időjárásfüggő erőművek esetén a jogszabályi előírások szerinti, úgynevezett mentességi feltételek vállalása esetén fogadható be. Az egyedi eljárás feltételeit teljesítő igénylők ezzel együtt mindenképpen kapnak az igénybejelentésben meghatározott csatlakozásra vonatkozó, konkrét feltételeket tartalmazó ajánlatot, (műszaki-gazdasági tájékoztatót – MGT), az abban foglalt műszaki-gazdasági feltételek teljesülése esetén az igénylő számára a hálózati csatlakozás lehetősége biztosított lesz.

Az egyedi eljárás a pályázati rendszerhez képest körültekintőbb felkészülést igényel. Amennyiben a termelők az egyedi eljárást választják, egyrészt maguknak kell megvalósítaniuk a hálózati csatlakozás infrastruktúráját (ideértve például a vezetékfelhasítást, az alállomás megépítését), másrészt ennek a költségeit is nekik kell viselniük – tette hozzá a Portfolio.hu a Wolf Theiss ügyvédi irodára hivatkozva.

Mint a MAVIR közleményéből kiderül, most először készült el a rendszerszintű hálózatszámítás a különböző feszültségszinteken már befogadott csatlakozási igények összessége alapján. A hálózati engedélyesek együttműködésében készült elemzést és annak végkövetkeztetését a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szakértői is értékelték és megerősítették.

További napelemes bővülésre számítanak

Az új csatlakozási eljárásrendre és ezzel összefüggésben, a rendszer egészére kiterjedő, átfogó elemzés azért volt elengedhetetlen, mert az utóbbi évtizedben a magyarországi villamosenergia-rendszer legfontosabb jellemzői, a forrásoldali kapacitások és a fogyasztói igények alapvetően megváltoztak. A termelői oldalon rendkívül dinamikusan növekedett az időjárásfüggő megújulók, leginkább a naperőművi kapacitások nagysága. A korábban jellemző néhány nagy termelő helyett ma erősen decentralizált a forrásoldal, sok kis, elsősorban időjárásfüggő termelőből áll.

A magyarországi villamosenergia-rendszerben jelenleg mintegy 3000 megawattnyi (MW) ipari és háztartási napenergia-kapacitás üzemel. A napenergia-termelés növekedésének dinamikáját jól mutatja, hogy a beépített napelemek összekapacitása öt év alatt tízszeresére nőtt és a háztartási méretű naperőhasznosítás további bővülésére lehet számítani, így a meglévő 1000 MW 1-2 éven belül megduplázódhat. Ez azt jelenti, hogy a magyar villamosenergia-rendszerben – a már működő 3000 MW megújuló termelésen túl – további legalább 5000 MW megújuló csatlakozási igényt tartanak nyilván a hálózati engedélyesek.

A hálózati engedélyesek mostani állásfoglalása az új csatlakozási igények befogadhatóságával kapcsolatban nem jelenti a zöldenergia-termelés fejlesztésének leállítását, a jelenleg érvényes Nemzeti Energiastratégia napenergiát hasznosító erőművekkel kapcsolatos, 2030-ra kitűzött célszámai a tervezett határidőnél korábban, 3-5 éven belül megvalósulhatnak.  Viszont a rendszer infrastruktúra oldalát és rugalmasságát szinkronba kell hozni az időjárásfüggő kapacitások rohamos növekedésével a biztonságos energiaellátás fenntartása érdekében.

Az európai piacösszekapcsolás, a valós időhöz közelítő árampiaci kereskedési határidők is alapvetően a megújuló energiatermelés integrációját hivatottak segíteni. A gyorsabb kereskedés, finomabb, pontosabb menetrendezés, nagyobb piaci likviditás mind a rugalmasság növelése irányába mutatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik