Gazdaság

Vezető kormánytisztviselőt csuktak le, ami a visszatartott uniós pénzek miatt nagyon fájhat a kormánynak

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Korrupció gyanúja miatt egy olyan miniszterelnökségi vezető került rács mögé, aki éppen a korrupció miatt visszatartott uniós forrásokkal kapcsolatos munkát végzett. Az ügyészség szerint a főosztályvezető kenőpénzért vállalta, hogy elutasított EU-s pályázatok felülvizsgálata a támogatást kérők számára kedvezően alakuljon. A kormánytisztviselő akár 15 évig terjedő szabadságvesztésre is számíthat.

Pénzügyminisztériumi tisztségviselőkön kívül a Miniszterelnökség egyik vezető beosztású munkatársa is gyanúsítottja a két minisztériumot érintő hivatali vesztegetési ügynek. A 24.hu megtudta, hogy a tárca egyik főosztályvezetőjéről van szó, akit le is tartóztattak a hatóságok.

A Magyar Közlönyben korábban megjelent hivatalos információk szerint a tisztviselőt 2016 elején helyezték a Miniszterelnökség Európai Uniós Források Felhasználásáért Felelős Államtitkárságának állományába. Itt aztán az RRF Terv Végrehajtásáért és Fejlesztéspolitikai Jogi Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárságára került, Leveleki Zsolt helyettes államtitkár beosztottjaként.

Az RRF nem más, mint az Európai Unió helyreállítási alapja (Helyreállítási és Rezílienciaépítési Eszköz), amelynek forrásait leginkább a magyarországi korrupció miatt nem folyósítja hazánknak Brüsszel. Amint lapunk beszámolt róla, az Európai Bizottság konkrét ügyeket kifogásolva indította meg Magyarországgal szemben a jogállamisági mechanizmust, amelynek következményeként rengeteg uniós támogatást veszíthet el Magyarország.

Vagyis korrupció gyanúja miatt most egy olyan kormánytisztviselő került rács mögé, aki épp a korrupció miatt visszatartott uniós forrásokkal kapcsolatos munkát végzett, ami aligha jön jól akkor, amikor a kormánynak válaszolnia kell a brüsszeli aggályokra.

Habár azt Miniszterelnökséget vezető miniszter is elismerte a Kormányinfón, hogy a tárca egyik munkatársa is érintett a büntetőügyben, Gulyás Gergely nem főosztályvezetőről, hanem egy osztályvezetőről, valamint kisebb csalásokról beszélt. Ugyanakkor a lapunk által megismert ügyészségi indítványban az áll, hogy több száz millió forintos, bizonyos esetekben az egymilliárd forintot is megközelítő vissza nem térítendő támogatásokra benyújtott pályázatokat „olajoztak meg” a gyanúsítottak. Az ügyészség szerint általában a pályázati összeg egy százaléka volt a tarifa, de volt, hogy jóval több.

Bruzák Noémi / MTI Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón 2022. április 21-én.

A vádhatóság szerint a Pénzügyminisztérium munkatársai kenőpénzért cserébe abban segítettek a pályázóknak, hogy támogatási kérelmeik sikeresek legyenek, illetve az azokkal kapcsolatban indított ellenőrzések számukra kedvezően végződjenek.

Ha ez mégsem sikerült – áll az ügyészségi dokumentumokban –, akkor jött képbe a Miniszterelnökség főosztályvezetője. Neki abban volt szerepe, hogy csúszópénzért cserébe azoknál az elutasított pályázatoknál járjon el, melyek esetében felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be a Miniszterelnökséghez a pályázók. Az ügyészség szerint a főosztályvezető intézte el, hogy a kifogásnak mindenképpen helyt adjanak, és ezáltal a támogatási kérelem visszakerüljön a rendszerbe újbóli elbírálásra.

Az ügyészségi indítvány szerint a Miniszterelnökség főosztályvezetője egy alkalommal még azt is elintézte, hogy az egyik pályázó cég az általa elnyert több mint félmilliárd forintos támogatási összeget teljes egészében lehívhassa előlegként, noha korábban elutasították ezt a kérelmét. A tisztviselő a Pénzügyminisztérium be nem avatott főosztályvezetőjét is felhívta, hogy közbenjárjon az ügyben, és a nyomozók szerint valótlanul arra hivatkozott, hogy a kifizetés Leveleki Zsolt helyettes államtitkár kérése.

A Miniszterelnökség főosztályvezetője ellen háromrendbeli vezető beosztású hivatali személy által, az előnyért hivatali kötelezettségét megszegve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása a gyanú, amiért öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztésre számíthat, ha elítélik. A 24.hu információja szerint a gyanúsítás alapját egyebek mellett több ezer oldalnyi lehallgatási jegyzőkönyv képezi ez esetben is.

A Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben április végén közölte, hogy több minisztériumi tisztviselőre csapott le összehangolt bűnügyi akcióban, amelyben csaknem 150 ügyész és rendőr vett részt. A korrupciós ügynek azóta már húsz gyanúsítottja van, közülük heten jelenlegi vagy volt minisztériumi tisztviselők. Öt embert letartóztattak, így a Miniszterelnökség szóban forgó főosztályvezetőjét is, egy embert bűnügyi pedig felügyeletbe helyeztek. Amint a múlt héten megírtuk, a Pénzügyminisztérium egyik tanácsosánál 190 millió forint tisztázatlan eredetű pénz került elő, ami állítása szerinte nyugdíjba vonult édesanyja pénze.

Kapcsolódó
180 millió forintot találtak a pénzügyminisztériumi tanácsos széfjében, azt mondta, az édesanyja pénze
Pályázati visszaélések, vesztegetés gyanúja miatt csaptak le a nyomozók több minisztériumi dolgozóra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik