Gazdaság

Szigorított a Magyar Államkincstár a szuperállampapírnál

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI

Változik a Magyar Államkincstárnál is a MÁP+ kamatfizetési időszakon kívüli visszavásárlási árfolyama, holnaptól már a kincstárnál is 99,5 százalékon váltható vissza idő előtt a papír, ami 25 bázispontos csökkenést jelent – írja a Portfolio.hu. A lejárat előtti MÁP+ papírokat eddig 99,75 százalékon áltotta vissza a kincstár.

Két dolgot fontos leszögezni szerintük ezzel kapcsolatban:

  • A Magyar Állampapír Plusz ajánlattételében szereplő azon vállalás, miszerint a kamatfizetés követő 5 munkanapon a papírt 100 százalékos árfolyamon váltják vissza minden forgalmazónál, továbbra sem változik.
  • Az, hogy milyen árfolyamon váltanak vissza lejárat előtt lakossági állampapírt a forgalmazók, sok mindentől, de leginkább a saját döntésüktől függ, hiszen semmilyen kötelezettségük sincs a kincstár által alkalmazott vagy bármilyen egyéb árfolyamot alkalmazni (ettől függetlenül igyekeznek hasonló árszabást tartani).

A kincstár változtatása 1 millió forintonként 2500 forint mínuszt jelent azoknak, akik nem a kamatfizetés utáni napokban váltják vissza a papírt.

Hozzátetteék, hogy a legtöbb forgalmazónál legújabban már 99,25-99,5 százalékon váltották vissza a papírt, úgy tűnik tehát, hogy a kincstár is beáll ebbe a sorba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik