Gazdaság europoli

Szijjártó: Ebben a formában a kormány nem támogatja az olajembargót

MTI/Balázs Attila
MTI/Balázs Attila

Ebben a formában nem támogatható az Európai Bizottság újabb, Oroszországgal szembeni szankciós csomagja, az ugyanis lerombolná Magyarország energiaellátásának biztonságát – szögezte le a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Üzbegisztánban.

A miniszter szerint hazánk energiaellátása jelenleg stabil alapokon áll, a szankciós csomag azonban ezt „teljes mértékben lerombolná”, így lehetetlenné válna a gazdaság működéséhez szükséges mennyiségű kőolaj beszerzése. Mint szerdán kiderült, az uniós javaslat megtiltaná az Oroszországból Európába irányuló kőolajszállítást (hat hónapon belül az orosz nyersolaj, az év végéig pedig a finomított olajtermékek behozatalát), Magyarország azonban a hírek szerint, Szlovákiával együtt, a jövő év végéig haladékot kaphat.

Szijjártó rámutatott, hogy Magyarország Oroszországtól tud elegendő kőolajat vásárolni, ezt a meglévő vezetékeken keresztül tudja megtenni, és jelenleg technológiai szempontból is csak az orosz olaj feldolgozására van lehetőség. „Ez nem politikai akarat hiányának a kérdése, nem szándék kérdése, nem időtartam kérdése, hanem egyszerűen fizikai, földrajzi és infrastrukturális valóság” – fogalmazott. Mindezek miatt a kormány az újabb csomagot ebben a formában nem tudja megszavazni. Ahhoz, hogy az intézkedéseket támogatni tudják, arra lenne szükség, hogy az embargó ne vonatkozzon a csővezetéken keresztül történő kőolajszállításra, jelentette ki.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik