Gazdaság

GKI: az ország közel felében 160 ezer forint alatt volt a nettó átlagfizetés 2020-ban

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Az átlagkereset 58 ezer forinttal alacsonyabb, ha nem csak azokkal számolunk, akiknek a fizetését a KSH beveszi a kereseti adatokba – írja a GKI Gazdaságkutató Zrt. kalkulációja alapján a hvg.hu. A Központi Statisztikai Hivatal ugyanis csak a legalább 5 főt foglalkoztató cégek, valamint az állami, önkormányzati vállalatok teljes állásra bejelentett dolgozóinak fizetéséből számol, a GKI viszont most a NAV adatait felhasználva arról készített számítást, hogy az összes dolgozó magyarnak mekkora volt az átlagkeresete.

Arra jutottak: a KSH szűkebb körre vonatkozó, 268 ezer forintos adatánál jóval kisebb összeget, 210 585 forintot kapunk, ha azt nézzük, mennyi az egy főre jutó havi nettó átlagkereset minden dolgozót beleszámítva.

A hvg.hu cikke szerint ennél a 210 ezer forintos átlagnál a települések 87 százalékában kevesebb volt a helyi átlag. A magyar települések 43 százalékán 160 ezer forint alatt volt a nettó átlagfizetés 2020-ban, ezek közül 12 százalékban a 120 ezer forintot sem érte el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik