Gazdaság

Elemző: Közel lehet a teljes foglalkoztatottság

Nagyon közel vagyunk a teljes foglalkoztatottsághoz – írja a Világgazdaság Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzőjének tájékoztatása alapján. A cikk szerint az elmúlt hónapokban már 4,7 milliós foglalkoztatási adatot közölt a Központi Statisztikai Hivatal, ebből 4,5 millióan az elsődleges munkaerőpiacon dolgoztak, amire utoljára a rendszerváltás idején volt példa. Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók közé nem tartoznak bele a közfoglalkoztatottak és a külföldön dolgozók.

A szakértő szerint mostanra annyira beszűkült a munkaerőpiac, hogy szinte lehetetlen tovább növelni a foglalkoztatottak számát, Virovácz Péter ugyanakkor felhívta a figyelmet a Magyarország egyes régiói közötti egyenlőtlenségekre: míg Észak-Magyarországon 7 százalék a munkanélküliek aránya, addig Nyugat-Magyarországon 2 százalék alatti, vagyis inkább ezt a különbséget kellene eltüntetni. Ehhez átfogó reformokra lenne szükség.

Hozzátette azt is, hogy biztosan nem lehet tartósan a jelenlegi szinten maradni, mert minden évben többen lépnek ki a munkaerőpiacról, mint ahányan belépnek és az is kérdés, hogy az aktivitási ráta növelésével milyen minőségű munkaerő állna munkába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik