Gazdaság koronavírus

Sanghaj után 20 milliós Pekingre is drákói járványügyi szigorítás várhat

Mark Schiefelbein / AP / MTI
Mark Schiefelbein / AP / MTI

Miközben Sanghajban, Kína pénzügyi központjában folytatódik a hetek óta tartó járványügyi bezárás, a kínai fővárost, Pekinget is elérte az új omikron-járvány.

A több mint 20 millió lakosú fővárosban az egészségügyi hatóság hét eleji döntése alapján jelentős területekre terjesztették terjesztették ki a tömeges tesztelést. Az egészségügyi bizottság akkor közölte: a koronavírus omikron variánsa elterjedt a városban még mielőtt az első tesztek azonosították volna.

A CNN híradása szerint a pekingiek jelentős része ezután sietett felhalmozni az élelmiszereket és a napi szükségleti cikkeket, mert attól tartottak, hogy sanghaji típusú bezárás jön, ami általános áruhiányt okozhat.

A pekingi hatóságok a tömeges tesztelések után több tucat lakóközösséget valóban lezártak, iskolák működését függesztették fel, majd a május 1-i ünnep kezdetekor tovább szigorították a korlátozásokat.

Szombaton a helyi vezetés bejelentette, hogy az ünnepi időszakra felfüggesztik az éttermek működését.

A szabadnap után a dolgozóknak és a diákoknak negatív Covid-tesztet kell majd bemutatniuk, amelyet az előző 48 órában készítettek, hogy visszatérhessenek munkába vagy iskolába. Május 5-től pedig a lakosságnak az előző hét napon belül elvégzett negatív Covid-tesztet kell felmutatnia minden nyilvános helyre való belépéskor, beleértve a tömegközlekedést is. Minden lakosnak legalább hetente egyszer Covid-tesztet kell végeznie.

Vasárnap a Universal Beijing Resort bejelentette, hogy a Universal Studios vidámparkját és a CityWalk bevásárló-övezetet azonnali hatállyal bezárják. Azt nem közölték, hogy a park mikor nyílik meg újra.

Peking vasárnap 59 helyi fertőzést jelentett, ami a legmagasabb napi megbetegedések száma a jelenlegi járvány idején. A város április 20-a óta több mint 300 esetet jelentett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik