Gazdaság

Havi 100 ezer forint hiányozhat a kényelmes élethez a magyarok harmadánál

A magyarok többsége szerint úgy is lehet közös kasszán egy pár, ha a bankszámlájuk nem közös – derült ki a Cofidis Hitel Monitor reprezentatív kutatásából, amely ezúttal a családi pénzügyeket vizsgálta. A válaszadók 33 százaléka állítja, hogy kényelmesen kijön a jövedelméből, ugyanakkor a magyarok kétharmadának hiányos a családi kasszája. A kényelmes élethez ez a hiány havi szinten a többségnek (34%) mintegy 100 ezer forintot jelent. A hiány ellenére a válaszadók fele támogat rendszeresen nem a háztartásában élő családtagot anyagilag. Ők átlagosan havi 33 ezer forintot fordítanak rokonok támogatására.

Közös ágy, közös kassza

A többség számára a közös kassza feltétele, hogy a pár a bevételeik legnagyobb részének elköltéséről egyeztessen egymással, de csupán a magyarok 37 százaléka gondolja úgy, hogy ez akkor valósul meg, ha minden bevételük közös számlára érkezik és közösen is használják azt fel. Külön számlája a legtöbbeknek van, azonban a közös háztartásban élő párok alig több mint harmada (35%) fér hozzá kölcsönösen egymás számlájához, továbbá harmaduk rendelkezik közös bankszámlával.

Elég általános vélekedés ugyanis, hogy úgy is lehet közös kasszán egy pár, ha a bankszámlájuk nem közös (81%). Ugyanakkor a közös bankszámlával rendelkező párok túlnyomó többsége (93%) úgy gondolja, hogy könnyebb átlátni a család pénzügyeit, ha közös a bankszámla.

Ha pénzről van szó

Érdekes adat, hogy a férfiak kisebbnek érzékelik a különbséget a párjuk és a saját jövedelmük között, mint fordítva. A nők átlagosan 42 százalékkal magasabbnak gondolják a partnerük fizetését az övékénél, míg a férfiak szerint csak 19 százalékkal keresnek kevesebbet náluk a nők.

Az állandó kiadásokat (rezsi, élelmiszer stb.) a legtöbben közösen tartott pénzből finanszírozzák. Ugyanakkor azoknál a pároknál, ahol nincs ilyen rendszer, a férfiak inkább hajlamosak azt gondolni, hogy ők a családfenntartók és ők fizetik a kiadások nagyrészét, míg a nők egy sokkal kiegyenlítettebb viszonyról számolnak be.

Pénzt adni a párjának és pénzt kapni a párjától körülbelül a válaszadók fele szokott, de a nők esetében inkább jellemző (61%), hogy valamilyen rendszerességgel pénzt kapnak a partnerüktől. Úgy tűnik, hogy a pénz elfogadása a partnertől a válaszadók nagyobb részét (63%) nem feszélyezi.

Talán nem meglepő módon a legtöbb konfliktus a pénz miatt azok között a párok között van, akik nem jönnek ki a jövedelemükből (76%), de a hitelt felvenni szándékozók is sokat vitatkoznak a pénzügyeik miatt (63%).

Többen vennének fel hitelt

A megkérdezettek 12 százaléka tervez hitelt felvenni a következő 12 hónapban. Ez 5 százalékkal több, mint a 2021 augusztusában mért adat. 11 százalékuk a családi kassza egyensúlyban tartása miatt venne fel hitelt. Jellemző példa erre egy váratlan, nagyobb kiadás felmerülése (pl. kazáncsere), amit az illető egy összegben nem tudna kifizetni.

A kutatást az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. készíti 500 fős mintán, online adatfelvétellel, évente négy alkalommal, 2011 óta. Az adatok a 18-69 éves magyar internetező lakosságra reprezentatívak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik