Gazdaság

A kormány leszámolhat az iparűzési adóval

24.hu
24.hu
Csak az a kérdés, mennyire akarja leszűkíteni az önkormányzatok mozgásterét.

A Népszavának Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke azt mondta, már a szolidaritási adó kivetése is azt jelezte, hogy a kormány az önkormányzatokra nem akar többet költeni, inkább a nagyobbakkal finanszíroztatja a kisebbek működését.

Már most is minden pénz a kormányon keresztül érkezik, az elszabaduló energiaárak csapdájából is csak az állam húzhatja ki a településeket. A mozgásteret a végtelenségig le lehet szűkíteni

– mondta Tab kormánypárti polgármestere.

Az önkormányzati rendszer átalakítása és a válságkezelés összefüggése kapcsán a lapnak Balázs Zoltán politológus-közgazdász, a Corvinus Egyetem tanára azt mondta, az Orbán-kormány két legyet ütne egy csapásra, ha eltörölné a helyi iparűzési adót (hipa).

Ez a legkevesebb közvetlen bevételkieséssel járna az államnak, viszont a főváros és a nagyobb városok pénzügyi önállóságának megszűnését jelentené.

A lap idézi Cser-Palkovics Andrást, Székesfehérvár fideszes polgármesterét, aki szerint az iparűzési adó nélkül

az önkormányzati rendszer fenntarthatatlan.

Balázs Zoltán ennek kapcsán emlékeztet rá, lehet, hogy ez a cél, hiszen a kormány ezzel úgy őrizné meg az önkormányzatok autonómiáját, hogy annak valódi tartalmát elvenné. A fővárosi, kerületi – egyéb települési – önkormányzatok döntéshozó centrumként megszűnnének. Mint mondta, csak az a kérdés, hogy Orbán Viktor bevehetőnek tartja-e még Budapestet vagy letett róla. Ha igen,

akkor eljött a leszámolás ideje. S ez hatással lesz a többi önkormányzatra is. A helyi politizálás tereinek eltűnése pedig jó időre stabil alapot ad a Fidesz-rendszerének.

Schmidt Jenő szerint a kisebb települések már most is az államtól függnek, 2600 településen minimális a pénzügyi mozgástér. Az önkormányzati rendszer fejnehéz,

Budapest testidegen,

nem lehet úgy kezelni, mint a többi önkormányzatot, le kellene választani a rendszerről, külön törvényt alkotni rá – tette hozzá.

Magyar György ügyvéd szerint az Országgyűlés átalakíthatja a helyi adók rendszerét, az iparűzési adó teljes megszüntetéséhez elég egy törvénymódosítás, jogállamisági aggályt az jelenthet, hogy 1997-ben a belső jogrendszer részei lettek a Helyi Önkormányzatok Európai Chartájáról szóló strasbourg-i egyezmény rendelkezései, amelyek a helyi közösségek önigazgatáshoz való jogát és konkrét jogintézményeit hivatottak biztosítani.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara hipa-felezés ötletét adó elnöke korábban a Népszavának azt mondta, az iparűzési adót jobban szét kellene teríteni. Parragh László úgy vélte, a jelenlegi rendszer nem segíti a gazdaság fejlődését, az önkormányzatoknak sem kedvező, így

előbb-utóbb ki kell dobni és egy új rendszert alkotni.

Kapcsolódó
Parragh László két évre elengedné az iparűzési adót
Továbbá más önkormányzati adókat is befagyasztana, nehogy azok emelésével kompenzáljanak az önkormányzatok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik