Gazdaság

Az OTP-vezér bízik a kormány bölcsességében

Varga Mihály / Facebook
Varga Mihály / Facebook
Csányi Sándor a pénzügyminiszter jelenlétében utalt rá, nem lenne szerencsés a bankadó kiterjesztése.

Az OTP Bank éves közgyűlésén a pénzügyminiszter arról beszélt, hogy viharos időket élünk. Az elmúlt két év eseményei, a koronavírus-járvány, az infláció 40 éves rekordokat megdöntő szintje, a háború miatt nagyon nehéz tervezni – írja a Forbes.hu.

Varga Mihály jelezte ilyenkor erősíteni kell a stabilitást, csökkenteni a kockázatokat. Mint mondta, a pénzügyi stabilitás akkor marad erős, ha béke van, ezért elemi érdekünk, hogy a háború mielőbb véget érjen. Varga Mihály elismerően beszélt az OTP tavalyi teljesítményéről, külön is méltatta Csányi Sándort is, aki nemzetközileg is sikeressé tette a bankot, amelyet megbízható és kiváló partnernek nevezett.

A pénzügyminiszter a Facebook-oldalán külön is megdicsérte a bankot és vezérét.

A miniszter szavaira reagálva a bank elnök-vezérigazgatója azt emelte ki, hogy az OTP bevételeinek 51 százaléka már a külföldi érdekeltségeinek köszönhető. Csányi Sándor éppen ezért azt mondta a szektorális különadókról, hogy reméli,

a kormány bölcs, és tudja, hogy nem lenne jó, ha a külső nyereségek után kellene itthon szektorális adókat fizetnünk.

Csányi Sándor megerősítette, a bank rendkívül jó eredményt zárt, a csoport adózás utáni profitja történelmi rekordra ért (az adózott eredmény 456 milliárd, a korrigált adózott eredmény pedig 497 milliárd forint lett).

Ő is beszélt az ukrán háborúról, azt mondta, az különösen sajnálatos, mert ottani leányvállalatuk tavaly különösen jól teljesített.

Kapcsolódó
Csányi Sándor nagyon megdicsérte az ukrán munkatársait
85 fiókból 14-et kellett teljesen bezárni a háború miatt.

Frissítés! 

Csányi Sándor a közgyűlést követő sajtótájékoztatón is visszatért a különadóra. A Napi.hu szerint arról beszélt, hogy még semmilyen konkrétumot nem tudnak arról, de kiigazítás kell a költségvetésben, és ilyenkor a bankok mindig eszébe jutnak a kormánynak.

Az OTP Bank idén növekedésre számít, de hogy mekkorára, arról pontosabb előrejelzést nem adtak, mert sok a bizonytalanság egyrészt azzal kapcsolatban, hogy az ország megkapja-e az uniós forrásokat, másrészt az orosz-ukrán háború kimenetelét sem lehet megjósolni.

Mivel csaknem napra pontosan 30 éve áll az OTP élén, a dolgozók egy kisfilmmel lepték meg. Csányi Sándor ennek kapcsán elmondta, nem gondol a gyors visszavonulásra, de tudja, hogy folyamatosan meg kell újítani a menedzsmentet, ha hosszútávú sikereket szeretne a bank a jövőben is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik