Gazdaság

Top 10 gazdasági kihívás, amit Orbán Viktornak sürgősen kezelnie kellene

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A koronavírus kirobbanása óta nem látott intézkedések jöhetnek.

A Portfolio.hu Orbán Viktor újabb fölényes győzelme után azt tartja a legforróbb témának, hogy a kormányfő miként kezeli majd a magyar gazdaság helyzetét. Az ötödik Orbán-kormány előtt álló legfőbb 10 rövidtávú kihívást össze is gyűjtötték. A gazdasági portál szerint ezekre kellene gyorsan megoldást találni.

  1. Az Orosz-ukrán háború gazdasági hatásait még nehéz számszerűsíteni, de az világos, magasabb lehet az infláció, alacsonyabb a növekedés, a kormánynak a geopolitikai kockázatot is kezelnie kell.
  2. A magas infláció elviheti a reálbérnövekedés jelentős részét, csökkenhet a lakossági vásárlóerő, kérdés az is, meddig tartható fenn az árak mesterséges szabályozása (üzemanyagok, rezsi, élelmiszerek).
  3. A gazdaság lassulása a háború miatt elkerülhetetlen, mert emelkednek a nyersanyagárak, fennakadások vannak a beszállítói láncokban, az Oroszország elleni nyugati szankciók is hatnak.
  4. A rezsicsökkentés fenntartása is kérdés, mert egyre szélesebbre nyílik az olló a kedvezményes lakossági tarifa és a világpiaci árak között. A különbséget ki kell fizetni, ami éves szinten akár 1000 milliárd forintba is kerülhet.
  5. A költségvetés helyzetét stabilizálni kell, de mértéke azon is múlik, a nemzetközi környezet teremt-e mozgásteret a tervezett 5%-os hiány növelésére, milyen negatív hatásai lehetnek a lassuló növekedés miatt kieső adóbevételeknek.
  6. A forint árfolyamát stabilizálni kell, hiszen a háború kitörése óta kissé korrigált ugyan a magyar deviza, de még mindig mélypontja környékén, a 360-370-es szinteken jár az euróárfolyam, vagyis tartósan gyenge szinten ragadt.
  7. Az uniós pénzcsapok megnyitása nagy kérdés, várhatóan folytatódik az egyeztetés a kormány és Brüsszel között. Az EU-források felpörgése mérsékelhetné a külső finanszírozási igényt, elapadásuk most különösen fájdalmas.
  8. A kamatstop június 30-ig él, a kormányoldal eddigi utalásai alapján szóba kerülhet a fokozatos kivezetése. A bankok egy olyan intézkedést támogatnának, mely a devizahitelek 2014-es forintosításához hasonlítana.
  9. A szabályozott árakról (üzemanyagok, élelmiszerek) már  rövidtávon dönteni kell. A kérdés főleg az üzemanyagoknál lehet égető, hiszen mostanra a piaci ár lényegesen magasabb a 480 forintos literenkénti plafonnál.
  10. Az élelmiszerárak miatt is lépni kell, mert szinte biztosra vehető azok elszállása. Az árstop megszűnése mellett a háború miatt különösen erősen ható fundamentális okok drasztikus növekedést vetítenek előre.

Azt már Varga Mihály jelenlegi pénzügyminiszter is elismerte, hogy „a választás után át kell szabni a költségvetési politikát”, ami  a Portfolio szerint komoly kiigazítás lehet egyrészt a hiány, másrészt a háború gazdasági hatásai miatt.

Kapcsolódó
Bod Péter Ákos: Orbán nem folytathatja ott, ahol abbahagyta
A korábbi mulasztások számláit most benyújtja a valóság – írta a professzor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik