Gazdaság

Megbírságolta az MNB a Takarékbankot – a bank késlekedett például az azonnali jóváírással

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden publikált határozatában huszonhárommillió forintra bírságolta a Takarékbank Zrt.-t. A Hitelintézetnek az MNB kötelezése alapján 2022. július végéig orvosolnia kell az általa elkövetett pénzforgalmi jogszabálysértéseket.

Az MNB határozatában megállapította, hogy a Hitelintézet megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény, a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB rendelet, a fogyasztók részére vezetett fizetési számlákhoz kapcsolódó díjtájékoztatásról szóló kormányrendelet, az alapszámlához való hozzáférésről, az alapszámla jellemzőiről és díjazásáról szóló kormányrendelet, a díjkimutatás egységesített formátumára és egységes szimbólumára vonatkozó végrehajtás-technikai standardok meghatározásáról szóló bizottsági végrehajtási rendelet és az erős ügyfél-hitelesítésről és biztonságos kommunikációról szóló felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet több pontját.

Az MNB jelentése szerint a hitelintézet – többek között – megsértette

  • a keretszerződés megkötését megelőző tájékoztatásra és a keretszerződés tartalmi követelményeire,
  • a keretszerződés módosításának előzetes meghirdetésére,
  • az értéknap alkalmazására és
  • a haladéktalan jóváírásra,
  • a pénzforgalmi számlanyitás dokumentációs előírására,
  • az azonnali fizetési rendszer folyamatos elérhetőségére, valamint
  • a megfelelő részletezettségű és tartalmú díjtájékoztatásra vonatkozó rendelkezéseket.

Továbbá a Hitelintézet a fizetés-kezdeményezési szolgáltatásra vonatkozóan nem valósította meg a célra rendelt interfész éles, és teszt környezetében történő tesztelését, értékelését.

A jogsértések miatt az MNB huszonhárommillió forint összegű bírság megfizetésére kötelezte a pénzintézetet, valamint hogy az említett jogszabályoknak legkésőbb 2022. július végéig felejenek meg.

Az MNB a hitelintézet terhére értékelte, hogy a jogszabálysértő állapot több esetben huzamosan, a szerződési feltételeit rögzítő dokumentumokba, belső eljárásrendjébe, illetve informatikai rendszerébe építetten állt fenn, továbbá, hogy egyes jogsértések az adott típusú fizetési műveletek széles körét érintették.

Az MNB hangsúlyozta, pénzforgalmi ellenőrzési tevékenysége során kiemelten veszi figyelembe az ügyfelek jogainak megsértését. Éppen ezért különösen fontosnak tartja a pénzforgalmi szabályok betartásának ellenőrzését, elítél minden jogszabályszegést és ennek megfelelően a továbbiakban is kellő szigorral fog fellépni a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézmények ellenőrzése során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik