Gazdaság

Tovább drágul a rezsicsökkentés

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
A KESMA gazdasági lapja arról ír, újra kell tervezni a költségvetést.

Nem hagyja érintetlenül az idei költségvetést az elmúlt hetekben gyökeresen megváltozott makrogazdasági környezet – erősítette meg a Világgazdaságnak a kormányzat fiskális politikájára rálátó forrása.

A névtelen informátor a KESMA gazdasági lapjának azt állította, ebből a lakosság semmit sem érez meg. A jóléti kiadásokat nem kell visszafogni, védettek a családtámogatások vagy a 13. havi nyugdíj.

Legfeljebb beruházások átütemezése jöhet szóba. Erre bőven van mozgástér, az elmúlt években hatalmasra duzzadt a beruházások aránya a büdzsében, 2020 óta több ezer milliárd forint fejlesztési projekt jelent meg a pénzforgalmi hiányban.

A Világgazdaság szerint idén – a korábbi sajtóhíreknél is többe –  700-800 milliárd forintba kerülhet a rezsicsökkentés fenntartása.

A lapnak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője azt mondta, még nem tudni, hogy alakul a makrogazdasági pálya, de akkora elszállás egyelőre nincs a költségvetésben, ami ne lenne korrigálható, de ki kell várni az első negyedéves GDP-adatokat a tisztánlátáshoz.

Azt már korábban Varga Mihály pénzügyminiszter is jelezte, hogy módosítani kell a büdzsét. A kormány azzal megvárja a választást, de utána az első és legfontosabb lépése lesz, hogy a háború okozta gazdasági nehézségekhez és károkhoz igazítsa az államháztartást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik