Gazdaság

Az olasz ENI nem tud rubelben fizetni az orosz gázért

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI
Az ENI olasz energetikai cég nem tud rubelben fizetni az orosz gázért, mivel nem rendelkezik azzal – mondta Claudio Descalzi, az ENI vezérigazgatója az Egyesült Arab Emírségekben rendezett energiafórumon.

Az ENI már korábban bejelentette, hogy kilép az oroszországi Kék Áramlat projektből, és lemond „jelentéktelen jelenlétéről” is Oroszországban. A Kék Áramlatot 2005 novemberében avatták fel. A vezeték Oroszországból szállít földgázt Törökországba a Fekete-tengeren keresztül, a tengerfenéken. Az 1213 kilométeres vezeték 396 kilométeres tengeri szakaszát az oroszországi kompresszorállomással együtt a Gazprom és az olasz ENI közös vállalata, a hollandiai bejegyzésű Blue Stream Pipeline B.V. üzemelteti, míg az oroszországi szakaszt a Gazprom, a törökországit pedig a török állami BOTAS olajvállalat.

Az ENI honlapján az is szerepel, hogy a Rosznyefty orosz céggel közös projekteket már 2014-ben befagyasztották (tiltakozásul a Krím orosz elfoglalása miatt) .

“Nincs vagyonunk Oroszországban, nincsenek ott projektjeink, de veszünk orosz gázt. Azt kérték, hogy rubelben fizessünk, ezt nem fogjuk tudni megtenni, mert nincs rubelünk. Az élő szerződés pedig euróban határozza meg a kifizetéseket. Ezt egyoldalúan nem lehet módosítani. Egy ilyen változtatáshoz megállapodásra van szükség” – tette hozzá Claudio Descalzi vezérigazgató.

Az olasz vállalatvezető megjegyezte, hogy jelenleg Ukrajnán keresztül érkezik az orosz földgáz Olaszországba. A vezérigazgató szerint cégénél nem biztosak a jövőbeni orosz üzemanyag-ellátásban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök március 23-án kiadott utasítása szerint át kell térni a gázexportban a „barátságtalan országok”, például az Európai Unió esetében át kell térni a rubeles fizetésre. Az Európai Unió gázimportjának mintegy 40 százaléka származik Oroszországból. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik