Gazdaság

A gázexport rubelesítéséről szóló putyini utasítás csak a Gazpromra vonatkozik, a Novatekre nem

Szigetvári Zsolt / MTI
Szigetvári Zsolt / MTI

A Gazpromra vonatkozik, a Novatekre viszont nem Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az az utasítása, miszerint az európai szerződések alapján az orosz gázért való fizetésben a rubelre kell áttérni – jelentette ki Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő pénteken újságíróknak nyilatkozva.

Hangsúlyozta, hogy a Novatek magáncég, „aligha lehetett közvetlen utasítást adni neki”.

Az elnök nem tett különbséget a csővezetékes és a cseppfolyósított földgáz (LNG) között. De az utasítás a Gazpromnak szólt

– mondta a Kreml szóvivője.

Az áttérés a rubeles elszámolásra a Gazpromnak szóló irányelv. Ez egy nemzetközi vállalat, amelynek fő tulajdonosa az állam, és ezért kapott ilyen irányelvet a Gazprom. Az elnök nem mondott semmit a Novatekről

– tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy Oroszország szállít-e gázt továbbra is az EU-ba, ha az európai országok nem hajlandók rubelben fizetni, a szóvivő azt mondta, hogy a hátralévő négy napon belül a Gazpromnak ki kell dolgoznia egy átlátható, érthető rendszert arra vonatkozóan, hogy ez technikailag és logisztikailag hogyan valósítható meg. Ezt az információt közölni fogják a Gazprom termékeinek vásárlóival, és „aztán majd meglátják”.

Az államfő hatályos utasításából indulunk ki

– nyilatkozott Peszkov.

A Novatek Oroszország második legnagyobb földgáztermelője, a gázkitermelés volumene (2020-ben 77,37 milliárd köbméter) alapján pedig a hetedik legnagyobb tőzsdén jegyzett vállalat a világon. Az LNG-exportőr Novatek székhelye a nyugat-szibériai Jamalo-Nyenyec Autonóm Területen található. Fő részvényesei Leonyid Mihelszon (24,8 százalék), Gennagyij Tyimcsenko (23,5 százalék), a Total (19,4 százalék) és a Gazprom (10,0 százalék).

Kiemelt kép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadja Jelena Viktorovna Burmisztrovát, a Gazprom elnökhelyettesét az újabb hosszú távú gázvásárlási szerződés aláírása előtt a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. szeptember 27-én.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik