Gazdaság

Több száz takarító és vagyonőr foglalkoztatása után nem fizették a közterheket

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A Pécsi Járásbíróság 2022. március 25-én elrendelte két férfi letartóztatását egy hónapra, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége, illetve nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette megalapozott gyanúja miatt.

A nyomozás eddigi adatai szerint a két gyanúsított egy bűnszervezetet létrehozva, további társaikkal együtt 2019. júliusától 2021. februárjáig több száz munkavállalót foglalkoztattak vagyonvédelmi és takarítási munkálatokra úgy, hogy a munkavállalók után a közterheket nem fizették meg. A gyanúsítottak a munkáltatással összefüggő adó- és járulékfizetési, valamint a szolgáltatásnyújtásból származó általános forgalmi adófizetési kötelezettség kijátszása érdekében egy alvállalkozói cégláncolatot hoztak létre. Tevékenységük során a gyanúsítottak és társaik, a megjelölt időszak alatt 242 017 000 forint hátrányt okoztak a költségvetésnek.

Alaposan feltehető, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén az eljárásban elérhetetlenné válnának, megszöknének vagy elrejtőznének, az eljárásban résztvevő egyéb személyek jogellenes befolyásolásával, tárgyi bizonyítási eszköz, elektronikus adat megsemmisítésével vagy elrejtésével veszélyeztetnék a bizonyítást. Mindezekre figyelemmel a bíróság a gyanúsítottak letartóztatását elrendelte.

Az ügyész a bíróság végzését tudomásul vette, a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be szabadlábra helyezés, illetve enyhébb kényszerintézkedés elrendelése érdekében, így a határozat nem végleges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik