Gazdaság

Nem tudják Szijjártóék, hogy hány ázsiai vendégmunkást hívtak be

Kiss Dániel / MTI
Kiss Dániel / MTI

Fél éve jelentősen megkönnyítették kilenc ország munkavállalóiknak magyarországi munkavállalását: Vietnám, Indonézia, Mongólia, Fülöp-szigetek, Kazahsztán, Fehéroroszország, Montenegró, Bosznia-Hercegovina és Észak-Macedónia. Ehhez annyit kell tenniük az érintetteknek, hogy valamely, a kormány által külön rendeletben kijelölt munkaerő-kölcsönző céghez írnak alá. A munkavállaló állampolgárok egyszerűsített eljárással 90 nap itt tartózkodás után tartózkodási engedélyt kérhetnek, ami két évig munkavállalásra is jogosítja őket – írta a G7 nevű gazdasági portál, amely most a Külügyminisztériumhoz fordult, hogy megtudja, mennyien éltek a lehetőségek, hány külföldi vendégmunkás érkezett ezekből az országokból. Azért fordultak ehhez a tárcához, mert ők szabályozzák a területet és Szijjártó Péter külügyminiszter korábban „ellenőrzött és szigorú feltételek mellett történő munkaerő-beáramlásról” beszélt.

A külügy megtagadta a választ a G7 adatigénylésére, arra hivatkozva, hogy bár a kormány valóban egyszerűsítette az adminisztrációs eljárást, de ettől még a munkaerő-kölcsönzésben részt vevő felek magánjogi szerződéséhez semmi köze, „így a kérdésekben adatot sem kezel, nem minősül adatkezelő szervnek.“

“A külügyminisztérium tehát ugyan kijelölt kilenc országot, ahonnan vendégmunkásokat vár, de azt nem figyeli, melyik országból hányan jönnek Magyarországra dolgozni” – állapította meg a lap, amely megkérdezte az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságot is, de ők sem tudtak válaszolni, noha a munkaerő-kölcsönzőknek vállalniuk kellett, hogy tartják az idegenrendészettel a kapcsolatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik