Gazdaság

Tíz százalékos pluszban az OTP

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A piacnyitástól távolodva egyre jobb a hangulat a magyar tőzsdén, ez elsősorban az OTP szárnyalásának köszönhető – már 10 százalékkal került ma feljebb a nagybank részvénye – írta a Portfolio.hu.

Az okokat is összeszedték, íme néhány ezek közül:

  • Miközben továbbra is heves harcok zajlanak Ukrajnában, a tőkepiacokon már javul a hangulat, ma a német DAX 1,5, a francia CAC 2,5 százalékot emelkedett.
  • Több időtávon is túladottság vagy túlvettség látszik egyes instrumentumokban, az olajat és a forintot felfelé húzták túl, a vezető európai részvényindexeket lefelé ütötték túl, ebből jöhet egy visszarendeződés. Az OTP is túladott.
  • Az OTP vezetői elkezdték venni a saját részvényeiket. Csányi Sándor szingapúri alapja volt a legnagyobb vevő, de a bankvezér fia, a bank vezérigazgató-helyettese és igazgatósági tagja is vett részvényeket.

Mint a szakportál összegzéséből kiderül, az elmúlt hetekben meredeken estek a tőzsdék az Ukrajnában zajló háború miatt, és az enyhülésre utaló jelek egyelőre nem látszanak: már 12 napja tart a nyílt háború, tegnap a béketárgyalások harmadik köre is áttörés nélkül zárult. Sorra hagyják el a nagyvállalatok Oroszországot, a hitelminősítők is látványosan elfordultak Putyintól, az S&P nemrég rontotta le 52 orosz cég hitelminősítését. Mindeközben a Világbank 723 millió dolláros költségvetési támogatási csomagot hagyott jóvá Ukrajna számára, a pénzt a gazdasági vészhelyzetből való kilábalás finanszírozására fordíthatja az ukrán kormány. Az ázsiai tőzsdéken esést láthatunk, Európában ugyancsak mínuszban indult a kereskedés, a magyar tőzsde azonban az OTP remeklésének köszönhetően jelentős pluszban van.

Reggel még esésre számított az elemző a magyar tőzsdén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik