Gazdaság

A kormány újabb 7,5 milliárdot adott a TEK-nek

IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
Az Országos Kórházi Főigazgatóságtól 4 milliárd 670 millió forintot viszont elvont.

Orbán Viktor miniszterelnök jegyzi azt a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatot, amely első lépésben 9 milliárd 848 millió forintot csoportosított át a költségvetésben – írja a napi.hu.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság büdzséjét 4 milliárd 670 millió, a Magyar Falu Programét 1 milliárd 307 millió, a kötött segélyhitelezést 1,6 milliárd forinttal kurtították meg. Ebből az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) alá tartozó cégek támogatására 4 milliárd 468 millió, a külügyi fejlesztési és kutatási programokra 1,4 milliárd forint jut.

Azt először az mfor.hu írta meg, hogy összessen 20 milliárd 383 millió forint sorsáról döntött a kormány. Több mint 9,8 milliárd a rendkívüli kormányzati tartalékból kerül a Magyar Államkincstárhoz. A második legnagyobb tétel az a csaknem 7,5 milliárd forint, amit a Gazdaság-újraindítási Alapból kap a Hajdu János főigazgató (a képen) által irányított Terrorelhárítási Központ (TEK).

A Központi Maradványelszámolási Alapból 2,6 milliárd forint kerül ki:

  • az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 1,1 milliárdot kap sporttámogatására,
  • a Magyar Művészeti Akadémia 932,9 milliót meg nem nevezett célra,
  • a külképviseletek 530,7 milliót beruházásokra.

A Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékából kap 455 milliót kap a Népegészségügyi Központ. A Miniszterelnöki Kormányirodától 936 milliót vettek el. 783 milliót az Emmi kap közgyűjteményekkel kapcsolatos dologi kiadásra és a hamarosan leköszönő államfő, Áder János 152,8 milliót költhet az állami kitüntetésekre.

Frissítünk!

Cikkünk megjelenését követően a Pénzügyminisztérium lapunkhoz eljuttatott közleményében azt írta: „A Napi.hu valótlanul állítja, hogy a kormány 4,6 milliárd forintot vont el a kórházaktól. A valóság ezzel szemben az, hogy az említett 4,6 milliárd forint továbbra is az egészségügyben maradt. A fejezeten belüli átcsoportosítás mindössze technikai jellegű: az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér fejlesztési és üzemeltetési feladatait az Országos Kórházi Főigazgatóság helyett az állami tulajdonú Egészséginformatikai Szolgáltató és Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. látja el a továbbiakban. A kórházak forrásait kizárólag a baloldali kormányok csökkentették: 2010 előtt 600 milliárd forintot vontak el az ágazattól. Ezzel szemben a polgári kormány 2010-hez képest, több mint kétszeresére emelte az egészségügyre fordított forrásokat, amelyek így idén már meghaladják a 2884 milliárd forintot.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik