Gazdaság

Teljes körű választási megfigyelő missziót javasolt az Ebesz Magyarországra

MTI/Komka Péter
MTI/Komka Péter

Teljes körű választási megfigyelő missziót javasolt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) – írja a Eurologus. Erre az uniós államok közül eddig egyedül Bulgáriában volt példa.

Az úgynevezett igényfelmérő misszió januárban – a magyar kormány meghívására – tanulmányozta Magyarországon a választásokkal kapcsolatos jogszabályokat, ezt követően javasolták, hogy 18 hosszú távú megfigyelő érkezzen Magyarországra, akiket majd kiegészít 200 olyan megfigyelő, akik április 3-a előtt érkeznek röviddel és a választások után néhány nappal távoznak.

Az értékelésben megemlítették az esetleges választói megfélemlítést és szavazatvásárlást, a választások médiavisszhangját, a kampányfinanszírozás átláthatóságát, a panasz- és fellebbezési eljárás eredményességét, valamint a gyermekvédelmi népszavazás egyidejű megtartásának hatását ezekre a szempontokra.

Megemlítik azt is, hogy az EBESZ korábbi ajánlásaival ellentétben a kampányfinanszírozásra vonatkozó jogszabályok nagyjából változatlanok maradtak a legutóbbi parlamenti választások óta

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik