Gazdaság

Megalakult az állami cég, ami megmenti az élelmet a kukázástól

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Két hete megalakult az elvileg az élelmiszer pazarlása ellen küzdő Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft. – vette észre a Napi.hu. A cég tulajdonosa a magyar állam, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felügyelete alatt működik és 3 millió forintos tőkével alakult meg.

A vállalatot Hodorics András irányítja, aki előtte a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettese is volt. A céginformációs adatbázis szerint Hodoricsnek saját cége is van: az Akali Apartmanok Kft., ami Balatonakaliban értékesít új építésű házakat.

Az élelmiszermentés ötlete még tavaly decemberben pattant ki a kormányzat fejéből, dacára annak, hogy sok áruházlánc már rég kapcsolatban áll jótékony szervezetekkel, amik átveszik és a rászorulók közt szétosztják a lejárathoz közeli, de még fogyasztható élelmiszert. Februártól a nagy diszkontláncoknak kötelező lesz felajánlani az ilyen termékeket az állami cégnek, ami majd elosztja azokat.

Nagy István agrárminiszter korábban jelezte, az állami központba csak az az élelmiszer kerül majd, amire a karitatív szervezetek nem tartanak igényt. A törvény betűje szerint az évi 100 milliárd forintot meghaladó forgalom felett az áruházláncoknak kötelező az élelmiszereket a minőségmegőrzési idő előtt legalább 48 órával felajánlaniuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik