Gazdaság

Orosz hírügynökség: Rekordalacsonyan az európai gázkészletek

Stringer / Sputnik / Sputnik via AFP
Stringer / Sputnik / Sputnik via AFP
A Lengyelországba irányuló gáztranzit január 19-e óta szünetel – írják.

Hétfőn több olyan hírt is közölt a TASSZ orosz állami hírügynökség, amelyek az európai gázellátásra, illetve föld alatti tartalékokora vonatkoznak. Ezek egyike szerint az orosz Gazprom, amely a világ legnagyobb gázkitermelő vállalata, arról adott ki közleményt, hogy az európai föld alatti gáztárolókban jelenleg rekoralacsonyak a gázkészletek. Azt írják, hogy az európai tárolókban január 22-én 26%-kal, azaz 14,9 milliárd köbméterrel volt alacsonyabb az aktív gáz mennyisége, mint tavaly.

A Gazprom közleményében megjegyezte, hogy az ukrajnai föld alatti tárolók gáztöltése is minimális szinten van.

Január 22-re 12,1 milliárd köbméterre csökkent. Ez 44,6%-kal (9,7 milliárd köbméterrel) alacsonyabb az előző évinél

– áll az orosz ipari óriás közleményében.

Arról szintén a TASSZ számolt be, hogy a Lengyelországba irányuló orosz gáztranzit január 19-től szünetel. Azt írják, hogy a Drozdovicsi gázmérőállomáson keresztül Lengyelországba irányuló gáztranzit január 17-én még 3,77 millió köbméter volt, január 19-én viszont már csak 241 000 köbméter, január 19-e óta pedig egészen pontosan nulla.

Moszkva és Kijev még 2019 decemberében tárgyalt az Ukrajnán keresztüli gáztranzit 2020-tól 2024-ig tartó időszakra történő meghosszabbításáról, további tíz évre szóló meghosszabbítás lehetőségével. A szerződés évi 40 milliárd köbméter gáz átszállítását írja elő 2021 és 2024 között – írták.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) még január elején azt közölte az MTI-vel, hogy az Európába érkező LNG és norvég források ugyan meghaladták az előző évi mennyiséget, de az orosz gázszállítások jelentősen elmaradtak a tavalyitól. További forráscsökkenést okozott az is, hogy az Afrikából Spanyolországba szállító MAGREB vezeték leállt, mert Algériának és Marokkónak nem sikerült megállapodnia a lejárt szállítási szerződés megújításáról.

Az Energiahivatal közleménye kitért arra is, hogy míg Európa számos országát alacsony földgázkészletek jellemzik, a magyarországi tárolói töltöttség megfelel a 2017-18-as szinteknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik