Gazdaság

Kiválóan kereshetnek a csontozók, emberhiánnyal küzd a húsipar

Egymást érik a nagyobb munkakereső honlapokon a húsipari hirdetések, a legtöbb esetben kifejezetten kiemelik, hogy azonnali kezdéssel várják a munkavállalókat – írja az Rtl.hu a magyar húsipar munkaerőpiaci helyzetét áttekintő cikkében.

A lap szerint a magyar cégeknek komolyan bele kell nyúlniuk a zsebükbe, ha versenyezni akarnak a nyugat-európai vállalatok ajánlataival. A holland, német és osztrák álláshirdetésekben ugyanis a beosztástól és országtól függően havi 1800-3000 eurót (vagyis 660 ezer-1 millió forintot) kínálnak a Magyarországról érkező dolgozóknak.

Az egyik magyar húsipari vállalkozás kaposvári üzemében jelenleg nettó 350 ezer forintos fizetéssel lehet elhelyezkedni csontozói munkakörbe. A cég 600 ezer forintos belépési bónusszal és háromhavonta 200 ezer forint jelenléti prémiummal próbálja még vonzóbbá tenni az ajánlatát.

A cég szerint ezzel a jövedelmi szinttel már külföldről is vissza lehet csábítani a dolgozókat.

Az igazi csábításhoz azonban további juttatások is kellettek:

  • 2020-ban kétszer emeltek bért, így próbaidő után a szakképzetlen dolgozók órabére nem lehet kevesebb 1300 forintnál (a próbaidő alatt 1180 forint), ami juttatások nélkül havonta 210-260 ezer forintos bruttó jövedelmet jelent,
  • a szakképzettséget igénylő, hentes munkakörökben az elérhető havi bruttó bér 265-440 ezer forint között mozog gyakorlattól függően,
  • van teljesítményfüggő havi prémium, belépési, jelenléti és toborzási prémium,
  • van két részletben kifizetett 13. havi bér,
  • aki biciklivel, gyalog vagy futva érkezik munkába, annak további napi 300 forintot fizetnek,
  • meleg ebéd és reggeli, húsvéti- és karácsonyi ajándékok, az új termékekből kóstoló.

A Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) elnöke, Golhovics Gábor azt mondta a lapnak, hogy szerinte sem a húsipar, sem a munkavállalók nincsenek jó helyzetben még az utóbbi években tapasztalható béremelkedés ellenére sem. A hozzá érkező hírek szerint már vannak olyan üzemek, ahol a munkaerő- és alapanyaghiány miatt nem tudják teljesíteni a megrendeléseket.

A HDSZ elnöke azt mondta: rengetegen jelentkeznek, de még többen fordítanak hátat a kemény fizikai munkának, a zord körülmények miatt hatalmas a fluktuáció. Sokan nemhogy a próbaidőt, de az első hónapot sem töltik ki, a friss munkaerő ilyen mértékű hullámzása új jelenség az ágazatban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik