Gazdaság

Eszméletlen költekezést hajtott végre a kormány az év utolsó három hónapjában

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A kormány számlát vezet a Magyar Nemzeti Banknál, és az egyetlen hónap alatt, decemberben úgy 1200 milliárd forinttal apadt le. Ez nagy csökkenésnek számít, év végre így alig több mint 1700 milliárd forintot tettek ki a kormányzat betétei. A jegybank előzetes statisztikai mérlege szerint közel másfél éve, 2020 júliusában volt utoljára ennél alacsonyabb a kincstári egységes számla (kesz) állománya, írja a Portfolio.hu.

Az óriási költekezést mutatja, hogy szeptember végén még közel 4500 milliárd forint volt ez a könnyen mozdítható tartalék, ezt sikerült csaknem a harmadára leradírozni.

„A mostani pénzszórás még az átlagos decembert is felülmúlta: az utóbbi húsz évben csak egyszer, 2015-ben zuhant nagyobbat a likvid tartalékok összege az év utolsó hónapjában.”

A kormány tehát óriási kiköltekezett (novemberben volt például egységes fejenkénti 80 ezer forintos nyugdíjprémium is), nagy költségvetési hiányt csinált, a költekezés folytatódik a választásokig (13. havi nyugdíj, családiadó-visszatérítés). Karácsony előtt aztán arról rendelkeztek, 2022-ben egy csomó beruházást lenulláznak vagy csökkentenek, 755 milliárdos kiadásvágást rendeltek el:

Kapcsolódó
Az Egészséges Budapest Programot jövőre lenullázzák Orbánék
A 755 milliárdos kormányzati spórolási terv részeként. Fővárosi fejlesztésekből is lecsípnek további közel 5 milliárdot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik