Gazdaság

Nagy tempóban veszi fel a szabad felhasználású hiteleket a magyar

Róka László / MTVA
Róka László / MTVA

Egyre erőteljesebb a kereslet a szabad felhasználású jelzáloghitelek iránt: az új szerződések összege 2021 első tizenegy hónapjában elérte a 89 milliárd forintot, ez 20,4 százalékos növekedés a megelőző év azonos időszakához képest, írja a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján. Az egész évet 100 milliárd forint közelében zárhatta a szabad felhasználású jelzáloghitelek piaca. De mi hajtotta az embereket ilyen sok kölcsön felvételére?

Az egyik, hogy „az Otthonfelújítási program januári elindulásával megnőtt a kereslet a nagyobb összegben is igényelhető fogyasztási hitelek – a személyi kölcsönök és a jelzáloghitelek – iránt, miután viszonylag sokan döntöttek úgy, hogy az állami támogatású hitelkonstrukció helyett az egyszerűbben hozzáférhető és akár nagyobb összegű piaci termékeket választják.”

Továbbá, viszonylag jó áron is kínálják ezeket a hiteleket a bankok. Az árazásuk csak kicsivel jár a lakáshiteleké felett, tehát az egyik legolcsóbban hozzáférhető konstrukciónak számítanak, írja a lap.

A lakosság most bő 800 milliárd forint szabad felhasználású jelzáloghitel-állományon csücsül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik