Így adózunk 2022-ben

1500 milliárd forint röppen el a jövő évi költségvetésből.
Kapcsolódó cikkek

A kormány úgy tálalja, hogy a magyar gazdaság történetének legnagyobb adócsökkentése következik 2022 elején, amely összesen 1500 milliárd forintjába kerül a költségvetésnek. Orbán Viktor miniszterelnök az általa karácsony előtt tartott utolsó Kormányinfón megvillantotta azt is, hogy a választásokig további adócsökkentések várhatók, de azt nem árulta el, milyen adókról van szó.

Két részletben, nyár elején és ősszel módosították az adótörvényeket, cikkünkben a 2022-re vonatkozó főbb változásokat foglaltuk össze.

A személyi jövedelemadó mértéke nem változik 2022-ben, 15 százalék marad, azaz továbbra sincs napirenden az egy számjegyű szja. Újdonság viszont, hogy:

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A munkát terhelő munkáltatói közterheknél összesen 4 százalékos csökkenés lesz, ami két tételből tevődik össze:

A juttatások adóterheinél (a fent említett kerékpárhasználaton kívül) változások lesznek még a Széchenyi-pihenőkártyánál. A jelenleg ismert szabályok alapján:

A szociális hozzájárulási adó csökkentése miatt változik a főállású katások ellátási alapja, ráadásul úgy, hogy 2022-ben már a magasabb havi adó (75 ezer forint) mellett is kevesebb lesz a minimálbérnél. Havi 50 ezer forint adó megfizetése mellett 108 ezer forintra emelkedik az ellátási alap, havi 75 ezer forint adó megfizetése mellett pedig 179 ezer forintra.

Különadók

Helyi adók

Az általános forgalmi adónál szintén nem változik az adómérték, az általános kulcs marad az Európában is rekorder 27 százalék. A különböző áfacsökkentési törekvések, lobbik 2021-ben nem jártak eredménnyel, áfacsökkentésről nem tudni 2022-ben.

Daniel LEAL / AFP – Utasok érkeznek a londoni Heathrow repülőtérre.

Egyéb változások