Gazdaság

Az ingatlanvásárlók negyede az első lakását vehette meg 2021-ben

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

Év végi ingatlanpiaci elemzést tett közzé a Duna House ingatlanforgalmazó cég. Eszerint az ingatlanpiaci aktivitásnak negyede köthető olyanokhoz, akik az első otthonukat vásárolták meg. Ők jellemzően harminc év alattiak, és harmincmillió forint alatti ingatlanokat vásároltak – számolt be az MTI.

A Duna House idei értékesítési adatai alapján az látszik, hogy a fővárosban 27 százalék körül alakult az újdonsült lakástulajdonosok aránya, vidéken ez 23 százalékos volt. Az ország egészét tekintve átlagosan 26,8 millió forintot fizettek a vevők első otthonukért.

Budapesten a vevők átlagosan 55-65 négyzetméteres lakást kerestek, és csaknem 696 ezer forintot fizettek érte négyzetméterenként, amelyek így 37 millió forintos ingatlanoknak feleltek meg. Vidéken az első vásárlók által fizetett átlagos négyzetméterár csak 339 ezer forint volt, amely 23 millió forintos ingatlanárat mutat, ezért viszont akár 65-80 négyzetméteres ingatlant is tudtak választani.

Összességében a fiatal vásárlók 68,5 százaléka maximum 30 millió forintért szerződött le első lakására, csaknem negyedük viszont 30-50 millió forint közötti összeget fizetett érte.

A Duna House hálózati rendszerén belül értékesített, első otthonként szolgáló, legdrágább ingatlan egy óbudai, 158 négyzetméteres ház volt, amelyhez 148 millió forintért jutottak hozzá a tulajdonosok.

Az elemzés kitér arra is, hogy az elmúlt tíz évben folyamatosan csökkent az első otthonukat vásárlók aránya, de 2018-ban a kormányzati támogatások valamelyest módosítottak ezen a tendencián. 2020-ban a koronavírus-járvány ebben is megtorpanást hozott: így a vásárlók 29 százalékának körében a befektetési cél lett a legfőbb motiváció, míg az első lakás vásárlása a második helyen áll 25 százalékkal. A nagyobb ingatlanba költözők aránya szintén 25 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik