Gazdaság

Havi 11 ezer forintot spórolnak, akiket érint a kamatstop

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Orbán Viktor, pontosabban a kormány, megállítja a hitelkamatok emelkedését. Azt jelentette be a kormányfő, hogy októberi szinten rögzítik a lakossági jelzáloghitelek kamatait, mégpedig az intézkedés január elején lép hatályba, és az év első felének végéig tart.

De mit is jelent ez pontosan, és mennyivel lesz kisebb a törlesztőrészlet?

A Portfolio.hu ismeri az intézkedés részleteit is (alighanem banki körökből), ez alapján írják azt, hogy „mindazon jelzálogfedezetű hitelek esetében, amelyeknek a 2021. október 27-étől a 2022. június 30-ág tartó időszakra esik a kamatfordulónapja – ide a fenálló jelzáloghitelek több mint egyharmada tartozik – a február elejétől június végéig tartó időszakban nem a szerződés szerinti, hanem legfeljebb a 2021. október 27-én meghatározott vagy akkor érvényes referenciaérték (elsősorban az aznap meghatározott BUBOR, kisebb százalékban az aktuálisan érvényes BIRS, ÁKK-hozam) lesz az érvényes.”

A kamatfordulókor lesz érvényes az alacsonyabb kamat.

Úgy 470 ezer darab, jelzálogfedezetű lakáshitelnek vagy szabad felhasználású hitelnek esik a kamatfordulója október vége és jövő június vége közé. Jó részük gyakran változó (3, 6 vagy 12 hónap kamatperiódusú) kamatozású hitel, de azokat is érinti, akiknek 5 vagy 10 éves kamatperiódusú hitelük van és pont most esik a kamatforduló ebbe a bő fél éves intervallumba.

Fontos, hogy az újonnan felveendő hitelekre is vonatkozna a kamatplafon.

„A 2022. január 1-jét követően felvett jelzáloghitelek esetében az első fordulónap után a 2021. október 27-ei referenciakamat-szint lesz szintén a meghatározó, de mivel rövid kamatperiódusú hiteleket alig vesz fel a lakosság, arányuk marginális lehet”.

Október vége óta 2-3 százalékpontos kamatemelkedés történt, illetve lenne csőben.

A portál arról ír, hogy ismer kormányzati számításokat, egy háztartásnál átlagosan havi 11 ezer forint törlesztőrészlet-megtakarítást jelent az, hogy nem a valós folyamatokkal kell szembesülniük, hanem a kormány megóvja őket a valóságtól fél éven át.

Összesen így 30 milliárd forint maradhat az érintett hiteladósok zsebében, és ennyi esik ki a bankokéból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik