Gazdaság

Egyszerre, kísértetiesen hasonló levélben közölték a minisztériumok, osztanak-e karácsonyi jutalmat

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

December 6-án kerestük meg a minisztériumokat a szokásos év végi körkérdésünkkel, hogy részesülnek-e karácsonyi vagy év végi jutalomban, juttatásban a minisztériumi dolgozók, vezetők, illetve a miniszterek. Rendhagyó módon idén a legtöbb tárca – tízből kilenc – néhány nap elteltével válaszolt is. Elsőként a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda reagált, december 8-án azt írták:

A Miniszterelnöki Kabinetiroda sem munkatársai, sem vezetői számára év végi jutalmat nem fizetett.

Másnap kísértetiesen hasonló válasz érkezett nyolc minisztériumi sajtóosztálytól. Az Agrárminisztérium, a Belügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, továbbá a Honvédelmi Minisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Miniszterelnökség, és a Pénzügyminisztérium szinte egyszerre azt közölte, hogy

sem munkatársai, sem vezetői számára év végi jutalmat, prémiumot nem fizetett.

Az Igazságügyi Minisztérium volt az egyetlen tárca, amely nem válaszolt kérdéseinkre.

A kormányzati igazgatásról szóló törvény értelmében a korábbi jutalmazási rendszer ugyan megszűnt, de a dolgozók teljesítmény-elismerésben, illetve motivációs elismerésben részesíthetők (akár az év végén is).

A belügyi tárcánál a rendőrség és a katasztrófavédelem munkatársainak karácsonyi jutalmáról is érdeklődtünk, de kiderült, ott sem osztanak év végi prémiumot.

Ugyanakkor az Emberi Erőforrások Minisztériumát hiába kérdeztük, hogy a tanárok, a tankerületek munkatársai, az orvosok, és az egészségügyi dolgozók, illetve ezen területek vezetői, vezető-helyettesei kapnak-e karácsonyi jutalmat, nem válaszoltak.

Már tavaly sem volt a legtöbb minisztériumban karácsonyi jutalom. A külügyminisztériumban ajándék krumplit osztottak, amit egy kétszázmilliós árbevételt produkáló, majd 20 éve Fidesz-tag gazdától vásároltak. Ehhez képest a korábbi években bőkezűbbek voltak a minisztériumok. 2019-ben például 260 millió forintot osztottak ki a külügynél karácsonyi jutalom gyanánt, a belügyi tárcánál pedig 600 milliót.

Cikkünk megjelenéséig a Magyar Nemzeti Bank sem adott választ az év végi prémiumot firtató kérdésünkre, ahol minden évben busás jutalomban részesültek a dolgozók, tavaly átlagosan csaknem félmillió forintot osztottak szét fejenként. A legtöbb pénzt a jegybank 2019-ben fizette ki, akkor 460 millió forint közpénz ment el jutalmakra. A járvány nem zavarta meg a költekezést, tavaly csak 10 millióval kevesebbet, 450 millió forintot fizettek ki pulykapénz gyanánt. 2017 és 2020 között a Matolcsy György vezette MNB 1,4 milliárd forint év végi jutalmat osztott ki.

Frissítünk!

Közben az Igazságügyi Minisztériumtól is megérkezett a válasz. A tárca azt írta: senki sem részesült év végi jutalomban/prémiumban. Sem a munkatársak, sem a vezetők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik