Belföld

Kétszázmilliós árbevételt produkáló, majd’ 20 éve Fidesz-tag gazdától vett krumplit a külügy

Balázs Attila / MTI
Balázs Attila / MTI
Csak Rácz Imre Istvántól vett krumplit és almát a külügyi tárca 2020-ban – derül ki az Átlátszó által elsőként közölt, lapunk által is kikért adatokból. Korábban Menczer Tamás államtitkár arról beszélt, bajba jutott szabolcsi gazdákat segítettek a karácsonyi időszakban a terményvásárlással. A minisztérium közlése szerint viszont egyetlen gazdától vásároltak: ő nagyon régen Fidesz-tag, egyéni vállalkozása 2019-ben csaknem 200 millió forintos bevételt produkált, a neve pedig egy Simonka-cégben is feltűnik.

A mai sajtóhírek után szeretném világossá tenni, hogy mit is csinál a külügyminisztérium. A külügyminisztérium bajba jutott szabolcsi gazdáktól vásárolt terményeket, árut. (…) Tisztelettel szeretném kérni a baloldalt, hogy ne támadjon senkit, és ne támadja a külügyminisztériumot sem azért, mert segítünk bajba jutott magyar gazdáknak

– mondta Menczer Tamás államtitkár Facebook-videójában, miután nyilvánosságra került, hogy a tárca krumplit és almát adott dolgozóinak ajándékcsomagban a karácsonyi ünnepi időszakban.

A nyilatkozat után – az ügy részleteit elsőként közlő Átlátszóhoz hasonlóan – közérdekű adatigényléssel fordultunk a minisztériumhoz. Arra voltunk kíváncsiak, kiktől vásárolt 2020. január 1. és december 15. között burgonyát és almát a külügy. A válaszból kiderült, hogy a tárca ezer zsák 10 kg-os burgonyát, valamint ezer 7 kg-os tálca almát vett Rácz Imrétől összesen 2,5 millió forintért.

Ebből már kiderült, hogy Menczer többes száma egyetlen gazdálkodóra vonatkozik, aki ráadásul csaknem húsz éve a Fidesz tagja, a 2018-as országgyűlési választáson a párt országos listáján is szerepelt.

Teljes nevén Rácz Imre István mindemellett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke, valamint a Fidesszel választási szövetségre lépett Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) megyei elnöke.

A 24.hu telefonon érte utol a Szijjártó Péter vezette külügyi tárcának karácsonyi krumplit és almát szállító Fidesz-tagot. Elismerte, ő kötött szerződést egyéni vállalkozóként a minisztériummal, és maga kereste meg a tárcát, ahogyan a szabolcsi önkormányzatokat is ötletével, ami arról szólt, hogy a karácsonyi élelmiszercsomagokhoz szívesen biztosítana magyar terményeket. Mint mondta, legalább három önkormányzatnak szállított, ám nem árulta el, melyeknek. Hozzátette, nemcsak ő, hanem más gazdálkodók is szívesen éltek volna a lehetőséggel. Ugyanakkor arra a kérdésünkre, hogy tud-e más olyan gazdálkodóról, aki másik minisztériumnak vagy önkormányzatnak szállított volna, nem adott egyenes választ. Azt mondta, ebbe nem menne bele.

Mivel Menczer Tamás azzal indokolta az ünnepi terménybeszerzést, hogy azzal bajba jutott szabolcsi gazdákon segítettek, rákérdeztünk Rácz Imre Istvánnál, ő is rászorulónak számít-e. Azt mondta, ha valaki termel például 10 hektáron burgonyát, és nem tudja értékesíteni, az biztos rászoruló lesz. Ugyanakkor a nyilvánosan elérhető adatok szerint Rácz Imre István egyéni vállalkozóként 2019-ben 191 millió forintos forgalmat bonyolított, ám amikor erről az összefüggésről kérdeztük, azt mondta: „az egyik év ilyen, a másik meg olyan”.

Mellékszál a történetben, de Rácz Imre István az Opten cégadatbázis adatai szerint üzlettársa a vád alá helyezett Simonka György országgyűlési képviselőnek a mára felszámolás alatt álló Magyar Termés TÉSZ Kft.-ben. Ez a társaság áll a fideszes képviselő és 32 társa elleni büntetőügy fókuszában, melyben 8,5 év börtönbüntetés kiszabását és 850 millió forintos vagyonelkobzást kért Simonkára az ügyészség. Rácz erre azt mondta, valóban tagja volt a TÉSZ-nek, de semmilyen kapcsolatban nem volt Simonkával. Mint mondta, 2012 környékén kivált a társaságból, ám a cégadatok szerint éppen ebben az évben lett tulajdonos. Arról állítása szerint nem tud, hogy jelenleg is tulajdonosként szerepel a cégiratok közt, szerinte ez adminisztrációs hiba lehet.

Rácz egyébként arra szintén nem adott érdemi választ, hogy nem tartja-e összeférhetetlennek a minisztériumi szerződést. Erre azt közölte, bármelyik budapesti kerületnek szívesen szállítana, függetlenül attól, hogy ellenzéki vagy kormánypárti vezetés alatt áll. Úgy fogalmazott:

Alkalmasak vagyunk bármire, csak a burgonya ne maradjon rajtunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik