Gazdaság

Milliárdos villával, Bentley-vel támadják a fővárosi közműholding vezérét, szerinte ez régen gyűjtött vagyon

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Mártha Imrének nekiesett a kormánysajtó, mert nagy lábon él. A fővárosi közműholding vezetője szerint megdolgozott ezért még mostani alkalmazása előtt, sőt Orbán Viktor rakta őt magas pozícióba először, az első kormányzása alatt.

A kormányközeli Metropol cikke szerint Mártha Imre, a fővárosi közműholding vezetője méregdrága villában él és méregdrága autóval jár, sokba kerülő luxusutakon pihen, valamint egyéb csecsebecsékre költ méretes összegeket. A lap azt írja, újabb bizonyítékokat kapott, amikből többek között kiderül, hogy Mártha munkaidőben posztolgat úszómedencében lubickolós képeket, és alig napi 1-2 órát jár be dolgozni. Zömmel home office-ban van, de sok medencés fotó a lap forrásai szerint munkaidőben készült róla.

A lap azt írja, egy Svábhegyen lévő, 2240 négyzetméteres villában él a cégvezér, ami 2 milliárd forintot érhet, és a Metropol állítja, Mártha hozzátartozóinak cégei nevén van. Emellett az újság azt írja, a szolgálati Skoda mellett egy 100 milliót érő Bentley-je is van Márthának, le is fotózták a volán mögött. Felteszik a kérdést: miből telik Márthának a luxusra, miközben a fővárosi közműcégektől embereket bocsátanak el?

A közműholding, azaz a BKM – Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. a Facebookon reagált a cikkre, e szerint szerint az írásban „számos, szándékosan hamis állításokra alapozott, jellemzően politikai célzatú, téves kijelentés” szerepel.

Mártha életútja szerintük magyarázatot ad vagyonára. A University of Cambridge egyetemen szerezte diplomáját, majd több világcégnél dolgozott közművonalon, ekkor szerezte a vagyont. Miután a cikk konkezkvensen „Gyurcsány-fiókának” nevezi Márthát, a közlemény megjegyzi, őt még Orbán Viktor nevezte ki miniszterelnökként 27 évesen a Magyar Villamos Művek (MVM) élére igazgatósági tagnak. Ezen a poszton később Gyurcsány Ferenc is megerősítette.

A közlemény szerint nem gond, hogy Mártha kevés időt tölt az irodában, hiszen a járvány miatt eleve nem jó bejárni, illetve „három különböző fővárosi hivatali helyszínén” tevékenykedik. A villa egyébként 12 éve van Mártha családjának tulajdonában, alapterülete a közlemény szerint töredéke annak, amit a Metropol leírt. A leleplezőnek szánt fotókkal kapcsolatban így írtak:

Az említett cikkekben megjelent fényképek többszöri, folytatólagos, engedély nélküli megfigyelés során, a magántulajdon megsértésével készültek. A közösségi médiában korábban megjelent, kizárólag zárt, családi, baráti körben hozzáférhető fotók feliratai, időpontjai, bizonyítható módon utólag manipulálva lettek az említett cikkekben.

Az autról pedig azt állítják, a 2008-as évjáratú Bentley-t Mártha Imre 2017-ben, használtan vásárolta, így a 13 éves jármű „elsősorban műszaki kuriózum”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik