Gazdaság

Olyan feltételhez szabták a MÁV-Startnál az év végi egyszeri pénz kifizetését, hogy szakszervezeti vezetők elesnek tőle

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI

Nagyon kibukott a Vasutasok Szakszervezete a MÁV-Start vezetésének húzása miatt. A személyszállítással foglalkozó állami közlekedési cégnél van év végén egy egyszeri jutalomfajta, amit rendelkezésre állási pótléknak hívnak. Az egyszeri pénz azoknak jár a vezérigazgató által jegyzett utasítás alapján, akik decemberben nem maradtak vagy maradnak távol a munkától két napnál többel „más jogcímen”. Csak hát már a határozat megjelenésének napján, december 7-én többen túl voltak ezen a két napnál több, más jogcímen való távolmaradáson, ezért kimaradnak az átlagosan 80, illetve 120 ezer forintos juttatásból, derül ki a szakszervezet leveléből. Ez a legalább három nap összejön, összejött csupán abból, ha valaki érdekvédelmi tevékenységet végzett. „A VSZ álláspontja szerint a rendeletben olvasható „más jogcímen” kizártak körét valójában az érdekvédelmi tevékenységet ellátó személyekre – szakszervezeti és üzemi tanácsi tisztségviselők, valamint a munkavédelmi képviselőkre – szabta a munkáltató.”

De nem csak az érdekvédelmi tisztségviselőket fosztja meg a cégvezetés döntése a 80-120 ezer forinttól a közlemény szerint. Hanem azokat is, akik önhibájukon kívüli okból, betegség vagy üzemi baleset miatt éves szinten 21 napnál többet voltak távol a munkától.

A Vasutasok Szakszervezete, ígérik, a megfelelő vállalatcsoporti és hatósági fórumokhoz fordul jogorvoslatért.

Frissítünk!

A MÁV-Start péntek este a következő közleményt adta ki:

“A társaság a csoportszinten kötött három éves bérmegállapodás alapján, azt teljes mértékben betartva fizette ki munkavállalóinak az idén 300 ezer forintos lojalitási juttatást 2021. december 14-én. Januárban a vasutasok további 50 ezer forintot kapnak, így egyikük sem marad pénz nélkül az ünnepek idején.

A MÁV-Volán-csoport munkáltatói nem osztanak jutalmakat. A kérdéses bérintézkedés kifizetésének forrása a munkavállalók különféle távollétei miatt keletkezett megtakarítás. A munkájuktól jogszerűen távollévő kollégákat semmiféle hátrány nem éri. A megtakarításokat azonban értelemszerűen azokra a dolgozóira fordítja a társaság, akik az átmenetileg hiányzók helyett is ellátták a feladatokat.

Az év végi bérintézkedések részeként a MÁV-START fokozott figyelmet fordít azokra a munkavállalóira, akik akár a családjuk, szeretteik körében töltött szentestét vagy más ünnepnapokat feláldozva gondoskodnak arról, hogy utasaink karácsonytól újévig is igénybe vehessék szolgáltatásainkat.

A MÁV-START természetesen tovább egyeztet a munkavállalói érdekképviseletekkel, ugyanakkor arra kéri a sajtó munkatársait, hogy ne adjanak hitelt, teret a nyilvánvalóan félinformációkon, hiányos ismereteken alapuló téves következtetéseknek. A vasúttársaság a járványhelyzetben kieső bevételei ellenére a kormány támogatásának köszönhetően megtarthatta munkavállalóit, maradéktalanul teljesítette a bérmegállapodásban 2021-re vállalt kötelezettségeit.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik