Gazdaság

Adatok nélkül nem utalja a NAV a gyerekeseknek az szja-visszatérítést

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A gyermeket nevelő szülők csak akkor kaphatják meg 2022. február 15-ig az idén befizetett adójukat, ha a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ismeri a kiutaláshoz szükséges adatokat. A szülő belföldi bankszámlaszáma vagy postacíme nélkül tehát nem tud utalni a NAV – közölte az adóhatóság.  

A gyermeket nevelő szülők jövőre az idén befizetett személyi jövedelemadójukat valamint az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) kétharmadát kaphatják vissza, legfeljebb a 2020-as átlagjövedelem adótartalmáig (maximum 809 ezer forint), illetve a katások a tételes adó negyedét (havi 50 ezer forint adó befizetése mellett ez éves szinten 150 ezer forint lehet).

Annak a szülőnek, aki családi pótlékot kap, nincs teendője. Az ő adatait a családi pótlékot folyósító szervtől megkapja a NAV, ezért az adó-visszatérítést ugyanolyan formában – bankszámlára utalással vagy postán – juttatja el a szülőhöz, mint a családi pótlékot.

Azoknak, akik nem kapnak családi pótlékot, de jogosultak családi kedvezményre és szeretnék megkapni 2022. február 15-éig az adó-visszatértést, ki kell tölteniük a VISSZADO-nyilatkozatot és be kell nyújtaniuk december 31-éig a NAV-hoz – figyelmeztet az adóhatóság. Az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban ellenőrizhetők a NAV által ismert adatok, és itt tölthető ki legegyszerűbben a VISSZADO-nyilatkozat. A NAV közösségimédia-csatornáin videós segítség is található a kitöltéséről. A NAV honlapjáról nyomtatható formában is letölthető a nyilatkozat.

Ha valaki nem küldi be a nyilatkozatot, és a NAV az adatok nélkül nem utalja ki a visszajáró összeget, akkor az utólag a 2021-es szja-bevallásban igényelhető vissza. Ebben az esetben legkorábban 2022. március 1-től juthatnak hozzá az összeghez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik