Gazdaság

A világon elsőként vezetnek be négy és fél napos munkahetet az Egyesült Arab Emírségekben

Ali Haider / MTI / EPA
Ali Haider / MTI / EPA

Január 1-jétől a világ pénzügyi központjaihoz igazítják a hivatalos munkahetet az Egyesült Arab Emírségekben, tehát a muszlim vallású arab országban is szombaton és vasárnap lesz a hétvége – jelentette a WAM hírügynökség, amely az Emírségek hivatalos hírügynöksége.

Amúgy 2006 óta az Emírségekben már péntek és szombat volt a hivatalos hétvége, mint a legtöbb közel-keleti muszlim országban, és ez bővül most a vasárnapi munkaszüneti nappal, emlékeztet az MTI. (2006 előtt szombattól szerdáig tartott a munkahét, mint például Iránban és Afganisztánban.) Csak Törökországban és Libanonban régóta szombat és vasárnap a hétvégi munkaszüneti nap.

Az Egyesült Arab Emírségekben most született döntés oka részben az, hogy a muszlimok számára vallási szempontból legfontosabb nap, a péntek nagy része továbbra is munkaszüneti nap legyen.

Az igazán nagy szó mindebben az, hogy az emírségekbeli állami intézményekben, hivatalokban, de az iskolákban is – a világon elsőként – bevezetik a négy és félnapos munkahetet, de  pénteken a négy órát le kell majd dolgozni – jelentette a hivatalos WAM hírügynökség egy kormányközlemény alapján.

Ehhez igazítva a mecsetekben az imámok péntek déli prédikációit és az imádságokat januártól nem 12 órakor, hanem csak munka után, 13 óra 15 perckor kezdik el.

Az AP amerikai hírügynökség szerint valószínű, hogy a magánszektor követni fogja az állami példáját.

Ezekkel az intézkedésekkel az a deklarált cél – a kormányközlemény szerint –, hogy jobban elősegítsék a munka és a szabadidő egyensúlyát, valamint növeljék a társadalmi jólétet és az ország gazdasági versenyképességét is.

Az Egyesült Arab Emírségek így jobban igazodik majd a globális piacokhoz, és jobban érzékeltetheti stratégiai státusát a globális és a regionális gazdasági térképen – írta a WAM. Hozzáfűzte: simábbak lesznek a pénzügyi és a kereskedelmi tranzakciók a nyugati országokkal, és erősödnek az emírségekbeli székhellyel rendelkező és a multinacionális cégek üzleti kapcsolatai, hiszen sokszor valós idejű együttműködésre van szükség.

Az Egyesült Arab Emírségekhez hasonlóan a szomszédos Szaúd-Arábia is azon dolgozik, hogy minél több nemzetközi céget vonzzon, és elérje, hogy ezek Rijádban hozzák létre regionális központjukat. Az olajexporttól erősen függő Szaúd-Arábia ugyanis diverzifikálni akarja gazdaságát, és megnyitná az országot az idegenforgalom és a befektetések előtt is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik