Gazdaság

Megzuhant a brit autóipar termelése októberben

Facundo Arrizabalaga / EPA / MTI
Facundo Arrizabalaga / EPA / MTI
Jelentősen csökkent a brit autóipar termelése, részben az elektronikai alkatrészek hiánya miatt 1956 óta nem gyártottak olyan kevés autót októberben, mint az idén.

Az ágazat szakmai képviseleti szervezete, az SMMT pénteken azt közölte, hogy októberben 64 ezer 729 autót gyártott a brit autóipar, 41,4 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi 110 ezer 458-nál. Októberben már a negyedik egymást követő hónapban jegyeztek fel csökkenést az autógyártásban Nagy-Britanniában.

Októberben a közel 53 ezres exporttermelés 42 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a belföldi piacra gyártott autók száma pedig 38 százalékkal, 11 ezer 600-ra esett. Az idei első tíz hónapban 721 ezer 505 autó készült Nagy-Britanniában, 2,9 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Az SMMT azzal számol, hogy idén már a második egymást követő évben készül 1 milliónál kevesebb autó az országban, jövőre viszont már 1 millió fölé kerülhet a számuk.

Kiemelt kép: A Vauxhall lutoni gyára 2017. március 6-án. A General Motors amerikai és a francia PSA Peugeot Citroen csoport március 6-án bejelentette, hogy a GM eladja a PSA-nak veszteséges európai érdekeltségeit, az Opelt és a Vauxhallt. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik