Gazdaság

Olyan képzést hirdetett a Testnevelési Egyetem, amit nem is indíthatott volna

Jászai Csaba / MTVA / Bizományosi
Jászai Csaba / MTVA / Bizományosi
Végül az Oktatási Hivatal nógatására az egyetemnek változtatnia kellett azon, milyen diplomát ad kézbe. Volt, aki visszakérte a befizetett tandíját.

Sport szakpszichológus szakmai továbbképzésre jelentkezett a Testnevelési Egyetemre (TE) a Telex egyik olvasója, aki megosztotta a lappal kálváriáját. A bizonyos kálvária abból származott, hogy utólag kiderült, az egyetem nem indíthat ilyen képzést, így a végzett hallgatók végül más diplomát kaptak kézhez. Azért nem indíthat, mert pszichológiai alap- és mesterképzése sincs.

A hallgatók maguk néztek utána, hogy sport szakpszichológusi végzettség helyett sportpszichológiai szakemberek képzését vállalta a TE. A négy féléves, szakirányú továbbképzéshez ezután már az sem volt előfeltétel, hogy a jelentkezőknek pszichológusi diplomája legyen, akár szakedzői vagy testnevelő tanári képesítéssel is lehetett jelentkezni. Magyarán az is szakpszichológusi végzettséget szerezhetett, aki sosem végzett pszichológiát.

Az egyetem megnyugtatólag közölte hallgatóival, hogy az oklevelükbe sport szakpszichológus szakvégzettséget írnak majd be, de a Telex olvasója az Oktatási Hivatalhoz fordult. Ki is derült, hogy a TE-nek csak „sportpszichológiai szakember” szakképzettséget adó képzés indítására van engedélye. Ráadásul ez olyan végzettség, amit nem biztos, hogy elfogadnak olyan állás megpályázásakor, ahol szakpszichológusi végzettség szükségeltetik.

Az Oktatási Hivatal nagyon ráállt az ügyre, aminek a vége az lett, hogy a 2019 után felvételizettek már azt látták, hogy valóban sportpszichológiai szakember végzettségük lesz, tehát az, amit a hivatal is megenged. Sok hallgató egyébként azért volt bizonytalan a folytatást illetően, mert nem biztos, hogy ezzel a végzettséggel akár saját praxist indíthat.

A képzés költsége 275 ezer forint félévenként, ezért a nekibuzdult olvasó utánament, visszakaphatja-e a befizetett tandíját. Végül némi hadakozás után visszakapta.

A Telex megkérdezett szakembereket is, akik szerint egyre nagyobb az igény a sportpszichológusokra, viszont egy idő után már valóban meg fogják követelni a magas szintű végzettséget, amit ugye ez a képzés nem feltétlen ad meg, legalábbis hivatalosan. Mindenesetre az Oktatási Hivatal azt mondta, javítani kell azokat az okleveleket, amikbe a nem megfelelő szakképzettség került. Mindenesetre a TE november 17-én a honlapján is átírta a képzést, a Telexnek pedig ezt válaszolta:

A sportpszichológia szakirányú továbbképzés szakképzettség megnevezésének adminisztrációs okokból történő módosítása az Oktatási Hivatal útmutatása alapján történik, mind az intézmény kommunikációs csatornáin, mind a hivatalos adminisztratív felületeken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik