Gazdaság

Schanda Tamás: Adótitok, mennyit fizet a Coca-Cola a „szennyező fizet” elve alapján

Kovács Attila / MTI
Kovács Attila / MTI
Ungár Péter már jóelőre jelezte, az ilyen választ blablának tartja.

Az LMP politikusa Orbán Viktort kérdezte arról, mennyit fizet a Magyarországon a környezetszennyezésért a Coca-Cola, a kormány stratégiai partnere, tehát a magyar adófizetők támogatják a cég gazdasági tevékenységét. Ungár Péter előre jelezte, ha a válasz nem egy összeg lesz, hanem az, hogy Gyurcsány és blablabla, újra kiderül majd, hogy az egész zöldülés a Fidesznél üres duma.

A gyurcsányozás elmaradt, Ungár Péter mégsem tudta meg, hogy mennyit fizet a Coca-Cola Magyarországon a „szennyező fizet” elve alapján. A kormányfő helyett Schanda Tamás, az innovációs tárca államtitkára magyarázta el a zöldek politikusának, mit is jelent a hulladékgazdálkodásban a „szennyező fizet” elve.

Azt, hogy

a hulladék termelőjének és a hulladék birtokosának a hulladékot a környezet és az emberi egészség magas szintű védelmét biztosító módon kell kezelnie, ennek költségeit pedig viselnie kell. Az italgyártó vállalkozások tevékenységük – azaz az italgyártás – során jellemzően nem műanyaghulladékot termelnek.

Az italtermékek műanyag csomagolásából azonban számottevő hulladék keletkezik, amely után a belföldi forgalomba hozók, így a hazai gyártók környezetvédelmi termékdíjat kötelesek fizetni.

Az, hogy a Coca-Cola mennyit fizet, adótitok. Schanda álllamtitkár szavai szerint az

Ön által hivatkozott cég által a termékdíjköteles termékek után befizetett és visszaigényelt termékdíj összege, a termékdíjjal érintett termékek mennyisége adótitoknak minősül.

Kapcsolódó
Orbán Viktort alapelvéről és a Coca-Coláról kérdezi Ungár Péter
Az LMP politikusa szerint ez indokolt, hiszen a kormányfő azt vallja, hogy a szennyező fizesse a környezetszennyezést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik