Belföld

Orbán Viktort alapelvéről és a Coca-Coláról kérdezi Ungár Péter

Neményi Márton / 24.hu
Neményi Márton / 24.hu
Az LMP politikusa szerint ez indokolt, hiszen a kormányfő azt vallja, hogy a szennyező fizesse a környezetszennyezést.

Ungár Péter Facebook-oldalán írt arról, hogy a napokban vitázott a Mi Hazánk politikusával, Dúró Dórával arról, a multicégek át akarják-e alakítani a társadalmat. A konkrét példa a 2019-es nyári #loveislove Coca-Cola kampány volt. Az LMP politikusa szerint a globális nagyvállalatok nem akarnak társadalmat formálni, csak a figyelmet terelik el arról, termékeikkel milyen környezeti, társadalmi károkat okoznak.

Idézte a Mérce írását, amely szerint a Coca-Cola idén is a világ legnagyobb céges műanyagszennyezője lett. Közösségi oldalán Ungár Péter ugyanakkor jelezte, az Orbán-kormány alapelve, hogy a szennyező fizesse a környezetszennyezést. Jelezte, éppen ezért meg is kérdezi a miniszterelnököt: mennyit fizet a Coca-Cola?

Ha a válasz nem egy összeg, hanem az, hogy Gyurcsány és blablabla, újra kiderül, az egész zöldülés a Fidesznél csak üres duma.

Ungár Péter később be is nyújtotta írásbeli választ igénylő kérdését a miniszterelnöknek. Felidézte egyrészt, hogy Orbán Viktor stratégiai megállapodást kötött a Coca-Colával, majd azt is, hogy a kormányfő és több minisztere is többször beszélt arról, hogy a klímaváltozás gyorsulása ellen a leghatékonyabb a „szennyező fizet” alapelv. Ha ez igaz, akkor arra várja a választ „mennyit fizet a Coca-Cola Magyarországon?”.

A miniszterelnök kilenc éve írt alá stratégiai partnerségi megállapodást a Coca-Cola HBC Magyarországgal. Orbán Viktor akkor nemcsak a kormány új gazdasági modelljéről beszélt, hanem arról is, hogy az ő nemzedékének a Coca-Cola nem egy dobozt és a benne lévő italt jelentette, hanem azt, hogy egy rövid időre, „legalább egy korty erejéig” az ember a nyugati világhoz tartozott.

A Coca-Cola HBC AG a minap egyébként vállalta, hogy 2040-ig a teljes értéklánca karbonsemlegessé válik. A vállalat tájékoztatása szerint 2030-ig 25 százalékkal, a következő évtizedben további 50 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázokból keletkező közvetlen és közvetett kibocsátást. A cégcsoport a klímacélok elérése érdekében 2025-ig 250 millió eurót fektet olyan kezdeményezésekbe, amelyek nyomán jelentősen kevesebb üvegházhatású gázt bocsát ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik