Gazdaság koronavírus

Kilőtt a patikák vényköteles támogatott gyógyszerforgalma

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Szeptemberben 48,9 milliárd forintot tett ki a hazai patikák vényköteles támogatott gyógyszerforgalma, több mint 3 milliárddal meghaladva az augusztusi értéket – írja csütörtöki számában a Világgazdaság a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatait elemző Hiflylabs Zrt. közlésére hivatkozva.

Az előző hónaphoz képest 6,8, tavaly szeptemberhez viszonyítva pedig 2,9 százalékos a növekedés. Az utóbbi hónapokra átmenetileg megugró lakossági gyógyszerállomány volt jellemző a még márciusban tapasztalt, átlag feletti vásárlási volumen miatt, ami az ősz elejére lecsengett – írja a lap.

Szeptember az elmúlt fél év legnagyobb forgalmát hozta a vényköteles támogatott piacon. Ráadásul szokatlan módon az értékesített dobozok mennyisége nagyobb mértékben nőtt, mint a forgalmi érték, az előbbi 9,8, az utóbbi 6,8 százalékkal ugrott meg, a magyarországi patikák 16,8 millió darab támogatott vényköteles gyógyszert adtak el, 0,7 százalékkal kevesebbet, mint tavaly szeptemberben.

A lap emlékeztet: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az első őszi hónapban 2,7, a másodikban pedig 2,6 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak a hazai patikákban.

A NEAK-adatok alapján Virág Zsolt, a Hiflylabs Zrt. igazgatósági elnöke a VG-nek elmondta: újabb felhalmozási ciklushoz értünk szeptemberben, a gyógyszereladások megugrásában pedig a koronavírus negyedik hullámától való félelem is szerepet játszhatott.

Az előző hónaphoz képest a legnagyobb mértékben Budapest vényköteles gyógyszerforgalma lódult meg (10,2 százalék), megelőzve Baranya (9), valamint Csongrád-Csanád megyét (8,3). Éves szinten minden megyében növekedést mértek, Zala kivételével, itt az 1,7 százalékos visszaesés hátterében a daganatellenes szerek eladásainak visszaesése áll. A lap szerint ez lokális trendnek tekinthető, viszont látható nyomot hagy, miután ez a kategória teszi ki a teljes gyógyszerforgalom több mint 17 százalékát.

A havi 6,8 százalékos növekedéshez a legnagyobb mértékben a daganatellenes szerek és a szisztémásfertőzés-ellenes gyógyszercsoport járult hozzá 1,06, illetve 1,03 százalékponttal. Az utóbbiak közé tartoznak az antibiotikumok, amelyek forgalma csaknem 70 százalékkal bővült augusztushoz képest az őszi influenzajárvány hatásaként.

Kapcsolódó
Regisztráció nélkül is kaphatunk Covid-vakcinát az oltási akcióhéten
Jövő hétfőtől vasárnapig tart az oltási dömping, amikor első, második, harmadik oltást is felvehetünk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik