Gazdaság

Orbán Viktor szerint a munka akkor jó, ha tisztességesen megfizetik

Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Azt mondta, a gazdaság sikeréből mindenki részesül, még a nyugdíjasok is.

A Karmelita kolostorban a kormányfő, a munkáltatók és a munkavállalók képviselői aláírták a bérmegállapodást, amely szerint a garantált bérminimum 260 ezer, a minimálbér 200 ezer forint lesz.

Az MTI szerint az ünnepségen Orbán Viktor felidézte, hogy  kormányzásuk kezdetekor fő vállalásuk a munkaalapú gazdaság létrehozása volt.

Ha munka van, minden van, ez volt a kiindulópont.

2010 óta folyamatosan csökkent a munkát terhelő adók mértéke, ők pedig belátták, ideológiai okoskodás helyett az emberek képviseletét kell a kormányzás fókuszába állítani, akkor van közös alap, amelyről létrehozható a szakszervezetek és a munkaadók megállapodása.

A miniszterelnök szerint a minimálbér ugyanis legalább háromtényezős egyenlet:

  • 1. a munkavállalók magasabb fizetést szeretnének,
  • 2. a munkaadók meg akarják őrizni versenyképességüket,
  • 3. a kormány az ország pénzügyeit akarja rendben tartani.

Ahhoz, hogy mindez teljesüljön belátásra van szükség – tette hozzá a kormányfő. Szerinte a magyar gazdasági növekedés robosztus, Európában az egyik legnagyobb, ami közös siker, ezért mindenki részesül belőle, még a nyugdíjasok is. A garantált bérminimum 260 ezer forint, a minimálbér 200 ezer forint lesz, de a minimálbérrel együtt a közmunka bére is jelentősen emelkedik.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, a munka jó dolog, feltéve, ha tisztességesen megfizetik.

Emlékeztetett rá, 2002-2010 között 2 százalékkal csökkent a minimálbér reálértéke, ezért 2010 után fontos feladat volt, hogy szakítsanak az alacsony minimálbérrel, segély helyett munkát kínáljanak, hogy mindenki, aki tud, dolgozhasson, a munkát ne csak erkölcsi, hanem anyagi értelemben is becsüljék meg.

Közölte: az elmúlt években összesen 172 százalékos volt a minimálbér növekedése, ami a szakszervezetek legnagyobb sikere. Az, hogy mindenki dolgozhat, a munkaadóké,  az pedig a kormányé, hogy közben az államháztartás is rendben van.

Kapcsolódó
Matolcsy György Gandhit idéz és komoly veszélyekre figyelmezteti a kormányt
Szerinte az országot akár már a következő hónapokban érhetik olyan pénzügyi sokkok, amelyekre most még fel lehetne készülni. Később nem. Elengedné, átütemezné az állami beruházások egy részét.

Orbán Viktor szerint minden béralku velejárója a munkáltatókat terhelő adók, járulékok csökkentése is. Ha csökkentik az adókat, a vállalkozók a pénzt a munkásoknak adhatják, több marad a vállalkozásoknál, több maradhat a családoknál, ebből a pénzből újabb munkahelyek, emelkedő fizetések lesznek, amelyek tovább növelik a gazdasági teljesítményt – vezette le.

A munkaalapú gazdaság archimédeszi pontjának az adórendszert nevezte, mert az adócsökkentések teremtették meg a lehetőségét annak, hogy minden évben arról beszélhessenek, mennyivel tudják emelni a béreket. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a kormány szövetséget ajánlott a szakszervezeteknek és a munkaadóknak,

a cselekvés szövetségét ajánlottuk a munka világának.

A kormányfő közölte, a minimálbér és a garantált bérminimum emelése mindenkinek jó hír, aki dolgozik, mert felfelé hajtja az átlagbéreket is.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke közölte, az emelés azért volt fontos volt, hogy ne szakadjon le nagyon az átlagkeresettől a minimálbér, hiszen az 300 ezer, a szakmunkás bérminimum 800 ezer embert érint. Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke arról beszélt, hogy optimisták, mert a megállapodás azt jelzi, hogy folytatódik a gazdasági növekedés, ki tudják gazdálkodni a növekvő béreket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik