Gazdaság koronavírus

Egy taksonyi cégnél kötelezővé tette az oltást a vezető

Rosta Tibor / MTI
Rosta Tibor / MTI

„Mit mondjak, ha valaki belehal a fertőzésbe, és idejön a családja, hogy lett volna lehetőségem kötelezni az oltásra, mégsem tettem?” Ezzel is magyarázza azt a Taksonyban működő, multinacionális hátterű cég, a Rosenberger itteni igazgatója, hogy miért döntött úgy, kötelezővé teszi a cégnél a dolgozóknak az oltást, derül ki a 444.hu riportjából. Rajta kívül egyetlen vállalatról tudni, a Richter Gedeon Nyrt.-nél, hogy kötelezik az alkalmazottakat a vakcina felvételére, az itt működő cégek nagy része kivár, vagy egyenesen azt közli, ott aztán nem lesz kötelező az oltás, hiába is teremtette meg a lehetősége a kormány úgy két héttel ezelőtt.

Józsa Gyula gyorsan döntött: a kormány október végén bejelentette, másnap, pénteken megjelent a rendelet, Józsa beszélt a cég  németországi központjával, a hosszú hétvégén átgondolta az egészet. Amikor megjelent a rendelet, azt mondja az igazgató, aznap két dolgozóról derült ki, hogy elkapták a betegséget, aztán nemsokára újabb négyről. Úgy határozott, mindenki védelme érdekében kötelezővé teszi az oltást. 340 ember dolgozik a taksonyi cégnél, zömében fizikai munkások, üvegszálas kábeleket állítanak elő, főként kézi munka, ott nekik nem megoldás a home office.

A 340 dolgozónak úgy az egyharmada, közel 100 ember nincs beoltva még. Ez alatt a két hét alatt úgy 25-30 alkalmazott jelezte, hogy felveszi a vakcinát, ott a gyárban is lehetőség lesz erre, meg oltópontra is mehet, aki ott szeretné megkapni az oltást. De úgy 70 alkalmazott még bizonytalan  az igazgató tájékoztatása szerint. Nekik január végéig kell dönteniük, addig adott határidőt a vezető, hogy beoltassák magukat. De van, aki már most ügyvédhez fordult, derül ki a portál írásából.

Józsa is elkapta korábban a vírust, felesége is, most apósa fekszik a kórházban emiatt, de meghalt egy közeli ismerőse és egy barátja is a betegségben. Az igazgató többször beszélt a munkásainak az oltás fontosságáról.

Hogy lesz-e felmondás a cégnél az oltás kötelezővé tétele miatt? Ezt az igazgató nem tudja megmondani egyelőre, de úgy van vele, hogy „senkit sem akarok elveszíteni, nem azért csinálom ezt. Viszont nem szeretnék koszorúra gyűjteni.”

Egyébként arra is számít, hogy januárban már lesz több cég, amelyik elvárja a dolgozóktól az oltást, így aztán nem tud könnyen elmenni az oltástól ódzkodó olyan helyre, ahol meg nem kell oltakoznia. Ha mégis elmennének tőle, akkor rövid távon túlórákkal tudnák megoldani a pótlásukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik