Gazdaság

Stop Orbán! Stop benzinár! – itt az MSZP-javaslat

MSZP / Facebook
MSZP / Facebook
Kilométerenként 15-ről 25 forintra emelnék az adómentes költségtérítést.

Miután pénteken 5-5 forinttal újra drágult a benzin és a gázolaj, az MSZP-frakció elérkezettnek látta az időt, hogy benyújtsa javaslatát, amely az 500 forintot meghaladó üzemanyagárak miatt módosítaná a személyi jövedelemadóról szóló törvényt.

Az előterjesztés lényege, hogy a munkába járás adómentesen nyújtható költségtérítésének kilométerenkénti összege 15-ről 25 forintra emelkedne. 

Az indoklás szerint az elmúlt hetek jelentős áremelkedései miatt nőtt az autóval munkába járók költsége, amit a szocialisták – támogatva a Magyar Szakszervezeti Szövetség kezdeményezését –  ezzel kompenzálnának.

Mint írták, egyetlen év alatt mintegy 40%-kal drágultak az üzemanyagok. Ez már olyan mértékben megterheli a családok pénztárcáját, ami miatt azonnal lépnie kell az Országgyűlésnek.

Mivel az üzemanyagárak mintegy fele különféle közterhek formájában az államkasszába kerül, ezért az a minimum, ha legalább az adómentesen nyújtható költségtérítés összegét megemeli a parlament.

Ez enyhítené az áremelkedés hatásait, több pénzt hagyna a munkavállalóknál, aik közül sokan kényszerből járnak autóval  munkába.

A javaslatról Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese egy feliratú tábla előtt azt mondta, a  csillagászati benzinárak a mindennapi magyar valóság részei lettek, de a kormány és a Fidesz a helyzet kezelése helyett másra hárítja a felelősséget, kifogásokat keres, noha az árak jelentő részét a közterhek teszik ki, így a kabinetnek van lehetősége azok befolyásolására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik