Gazdaság koronavírus

Nem akar kötelező védőoltást a kereskedelmi dolgozók szakszervezete

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete őszintén bízik benne, hogy a kereskedelmi ágazatban egyetlen munkáltató sem fog kötelező védőoltást előírni a munkavállalói számára

– írja lapunknak eljuttatott sajtóközleményében a kereskedelemben dolgozókat tömörítő szakszervezet.

Ha valaki mégis kötelezővé tenne a védőoltást, az ezzel párhuzamosan azt is írja elő, hogy vásárlóként se lehessen oltási igazolvány nélkül az üzlet területére lépni – írják.

A koronavírus negyedik hulláma elleni védekezés céljából hozott szigorító intézkedéseket csütörtökön jelentette be a kormány. Később a rendelkezések a Magyar Közlönyben is megjelentek. Eszerint a munkáltatók akár kötelezővé is tehetik a koronavírus elleni védőoltást a munkavállalóik számára. A rendeltben az is szerepel, hogy legalább 45 napot kell adni a munkavállalóknak arra, hogy beoltsák magukat, ami a kétdózisú oltásoknak csak az első dózisára vonatkozik. Ha valaki nem oltatja be magát, a munkáltatója egy éves fizetés nélküli szabadságot rendelhet el számára, egy év leteltével pedig elbocsáthatja. Ha közben felveszi az oltást, a munkáltató azonnal köteles visszamondani a fizetés nélküli szabadságot.

A rendelet alapján a maszkviselés, ahogy korábban is, nem csak a tömegközlekedésre, de a megállókra és a várótermekre, valamint azokra a területekre is kiterjed, ahol a dolgozók és az utasok közvetlenül kapcsolatba kerülnek egymással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik