Gazdaság

A gödiek tiszta vizet szeretnének a poharukba, petíciót indítottak

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Bár a Samsung kap 32 milliárdot arra, hogy a gyári szennyvíz kezelve legyen, azonban úgy tudni, a lakosság nem fog elegendő mennyiségű és megfelelő minőségű ivóvízhez jutni.

Tiszta vizet a pohárba! elnevezéssel indítottak petíciót és tartottak sajtótájékoztatót az ellenzéki pártok és az MMM. A gödi sajtótájékoztatón felszólalt Balogh Csaba, Göd momentumos polgármestere, Donáth Anna, a Momentum rurópai parlamenti képviselője, Inotay Gergely, Vác alpolgármestere és Vác térség közös ellenzéki képviselőjelöltje, valamint Dorosz Dávid, Göd térség közös ellenzéki képviselőjelöltje.

A gödi Samsung-gyár hatalmas állami támogatást kapott arra, hogy kezelje ipari szennyvizét és vízfelhasználását, azonban ezt olyan formában tervezik megvalósítani, mely súlyosan károsítaná a térségben élők ivóvízének minőségét és mennyiségét. Mint írtuk, az üzem igényeinek kiszolgálásához 32 milliárd forintos beruházással új víziközmű-hálózatot építhetnek Mészáros Lőrincék.

A Samsung SDI gödi üzemének megnövekedett vízhasználati igénye miatt régóta esedékessé vált a régió vízközműrendszerének bővítése. A Különleges Gazdasági Övezet kialakításával a fejlesztések feletti felügyelet Pest Megye Önkormányzatára és a kormányzatra szállt. A nyertes kivitelező, a Mészáros és Mészáros Kft. szeptemberben bemutatta előzetes terveit, ami alapján a Samsung gödi üzemének ipari szennyvizét Neveleken keresztül Vácra fogják vezetni, és a meglévő szennyvíztisztító mellé egy új telepet létesítenek, hogy ezen keresztül juttassák majd a Dunába. A Samsung növekvő iparivíz-igényének kielégítésére pedig egy új, felszíni vízkivételi mű épül a Dunánál. Sajnálatosan a térség ivóvízigényét is az innen származó nyersvíz továbbtisztításával kívánják biztosítani ahelyett, hogy megfelelő helyen új parti szűrésű kutakat nyitnának, vagy hogy a fővárosi kitűnő vízbázisok felé építenének összekötő vezetékeket. Arra, hogy felszíni vízkivétel révén miért egy drágábban működtethető, és a parti szűrésűnél instabilabb vízminőséget nyújtó megoldással bővítik az ivóvíz-kapacitásokat, egyetlen választ tudnak a felszólalók: a beruházás meghatározó szempontja a Samsung sürgető igénye, a lakosság szükségletei helyett.

Mohos Márton / 24.hu Samsung-gyár, építkezés Gödön

A sajtótájékoztató elején Göd polgármestere ismertette a problémát és elmondta, hogy petíciót indítanak annak felszámolása érdekében.

A legújabb beruházás csak tovább fokozza azokat a károkat, amelyek a lakosokat már eddig is érintették: a Samsung már túl sok zajt generál és nem tudnak a lakosok pihenni, a Samsung óriási kamionforgalmat bonyolít, ezért a lakosok már nem tudnak biciklivel közlekedni, és kérdéses a gyár által kibocsátott levegő és víz minősége is. A legújabb kormánydöntés miatt az ivóvíz minősége nagy arányban csökken Gödön. Bár a Samsung kap 32 milliárdot arra, hogy a gyári szennyvíz kezelve legyen, azonban ennek következtében a lakosság nem fog elegendő mennyiségű és megfelelő minőségű ivóvízhez jutni.

Donáth Anna olvasatában az embertelen, igazságtalan és nem fenntartható kormányzás mintapéldája a Samsung gyár és Göd története.A Momentum EP-képviselője kiemelte, hogy nagyon nagy probléma a kormány által kitalált és bevezetett különleges gazdasági övezet intézménye.

A különleges gazdasági övezet egy nagyon veszélyes kitaláció a kormány részéről, hiszen ezzel elvették a törvényesen megválasztott önkormányzati képviselők jogköreit.

Donáth annak a véleményének is hangot adott, hogy

ha ez Gödön megtörténhetett, akkor bárhol máshol is megtörténhet az országban, bárkikkel.

Hozzátette, a petíció arról szól, hogy a hétköznapi ember elkezdi megmutatni, hogy az ő véleménye és álláspontja igenis számít. Itt Gödön nem kérnek mást az emberek, mint amit megígértek nekik és amit megérdemelnek. Ehelyett zajt, légszennyezést, vízszennyezést és felfordulást kaptak.

Mohos Márton / 24.hu

Inotay Gergely, Vác alpolgármestere nem érti, hogy lehet az, hogy a Samsung nincs rákényszerítve arra, hogy kártalanítsa azokat, akiknek szinte az előkertjébe építi a világ egyik legnagyobb akkumulátorgyárát. Azokat, akiknek az ingatlanjait elértékteleníti? Miközben ez történik, addig a választott fideszes képviselő hallgat és nem tesz semmit – jegyezte meg Inotay. A szennyvíz nem csak a gödiek problémája, hiszen Vácnak kell befogadnia a Samsung szennyvizét – világított rá a váci alpolgármester. Persze ezt a beruházást 10 milliárdos állami támogatással Mészáros Lőrinc cége építi, úgy, hogy erről a Vác város vezetése semmilyen részletet nem tud. Szeretnének garanciát arra, hogy maximálisan betartja mindenki a környezetvédelmi előírásokat.

A sajtótájékoztató zárásaként videóban üzent Dorosz Dávid, Göd és térségének közös ellenzéki képviselőjelöltje, aki elmondta, hogy ami Gödön történik, az társadalmi, pénzügyi és környezeti tragédia.

Orbán Viktorék kiszolgáltatják egy multinacionális nagyvállalatnak a térségben élőket. Emiatt 12 pontos határozati javaslatot nyújtottam be a probléma megoldása érdekében. Persze erre egyáltalán nem reagált a Fidesz. Most az ivóvíz minősége a legújabb probléma, pedig hogy megfelelő minőségű legyen az ivóvíz, alapvető emberi jog. Ezzel kapcsolatban elvárjuk, hogy a kormány és a Samsung kövesse a szabályokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik