Gazdaság

Eltűnik a kínai vakcinabiznisz főszereplőjének a neve hamarosan

Balázs Attila / MTI
Balázs Attila / MTI

Az 55 milliárd forintos üzlet főszerepője, a kínai Sinopharm vakcinát közvetítő Danubia Pharma Kft. beolvad a saját anyavállalatába, a Syntonite Med Zrt.-be – derül ki a legfrissebb cégközlönyből. Ahogy az mfor megírta, a fúziós döntést október első felében hozták az anyacég részvényesei.

A Danubia Pharmának bejött a kínai üzlet, 2020-ban csaknem megtízszerezte az előző évi árbevételét,  3,4 milliárd forint forgalmat mutatott ki, az adózott eredménye pedig meghaladta az egymilliárd forintot. Egyedüli tulajdonosa a homályos hátterű Syntonite Med Zrt. Az mfor közlése szerint azonban nemrég a cég korábbi részvényesei, Tuza Máté és Gergely Csaba Mátyás kiszálltak, és a Syntonite Medet két új tulajdonos vette át, a Fidenza Magántőkealap és a Grado Magántőkealap.

Czeglédi Miklós / MTI Sinopharm vakcinák újabb szállítmányait ellenőrzik Debrecenben

Ettől nem lett világosabb a tulajdonlás kérdése, a magántőkealapok tulajdonosai ugyanis a kívülállók előtt rejtve maradnak. Annyi látszik az alapszabályból, hogy a két magántőkealapott a Capstone Befektetési Alapkezelő Zrt. képviseli. Utóbbinak a tulajdonosa a Földvári és Fia Tanácsadó Kft., az ebben részes Földvári Gábor üzletember neve a letelepedésikötvény-bizniszből ismert, a Ciprus és India területén kötvényeket forgalmazó Innozone Holding tulajdonosaként. Földvári a milliárdosok toplistáján legutóbb a 96. volt, a Szakonyi Péter által szerkesztett kiadványban 12,1 milliárd forintra becsülték a vagyonát. A múlt héten debütált a budapesti tőzsdén érdekeltsége, a naperőművekkel zöldenergiát termelő NAP Nyrt., elég nagy feltűnést keltve: a papír 1180 forinton nyitott a múlt csütörtökön és három nap múlva egészen 9470 forintig emelkedett.

Az összeolvadás után a jogutód a Syntonite Med lesz, a Danubia Pharma neve a beolvadással eltűnik a cégjegyzékből. Az augusztus végi vagyonmérlegtervezet szerint a jogutód Syntonite 7,9 milliárd forint bankbetéttel rendelkezik, a saját tőkéje (vagyona) 5,3 milliárd forint, és a céget alig több mint 700 millió forint kötelezettség terheli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik