Gazdaság

Összefogtak a fővárosi tulajdonú cégek szakszervezetei

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Akciózó bérszövetség helyett állandó együttműködést kötöttek a fővárosi tulajdonú vállalatoknál működő szakszervezetek: október 28-án létrehozták a konföderációkon is átívelő, független Fővárosi Közszolgáltatói és Közszolgálati Szakszervezetek Szövetségét (FÖX). Az alapító hét szervezet vezetőinek szándéka szerint a FÖX mostantól a munkavállalókat érintő döntéshozatali rendszerben megkerülhetetlen, sőt javaslattevő szövetségként működik – közölte Naszályi Gábor, a FÖX koordinátora, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke.

Az eddigieknél jóval hatékonyabb közös fellépésre szánta el magát hét szakszervezet – a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (BKSZSZ), az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ), a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete (HVDSZ 2000), a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ), a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD) és a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) –, ezért eseti akciózás helyett állandó együttműködést kötöttek. Az új formáció, a FÖX, a korábban Bérszövetség néven alakult együttműködés egy lényegesen magasabb szintű, erősebb, állandó formája lesz – magyarázta az „átalakulás” lényegét Naszályi Gábor.

A szervezet koordinátora emlékeztet: idén február 25-én a fővárosi önkormányzat, mint tulajdonos a COVID19 járvány okozta gazdasági nehézségekre hivatkozva nulla százalékos béremelési ajánlatot tett, amit a fővárosi tulajdonú vállalatoknál működő szakszervezetek közül a BKSZSZ, EKSZ, HVDSZ2000 és VTDSZSZ elfogadhatatlannak tartott, akciószövetségre lépve próbáltak elérni legalább 6 százalékos emelést. A Bérszövetséghez később, a KKDSZ, az MKKSZ és a SZÁD is csatlakozott.

Annak ellenére, hogy a szövetség végül a 6 százalék idei emelése helyett egy jónak tartott bérpolitikai megállapodást kötött a fővárossal, az akkor eseti egységbe tömörült szakszervezetek úgy döntöttek, állandósítják az együttműködést, komolyabb szintre emelik az érintett vállalatoknál dolgozók érdekvédelmét. Ennek értelmében a FÖX felügyeli mostantól az említett bérpolitikai megállapodás részleteinek mielőbbi teljesülését, a Budapest-pótlék kidolgozásának folyamatát, az éves bérkeretek véglegesítését és a helyi megállapodások elveinek egyeztetését is – magyarázta Naszályi. Kiemelte: a szövetség további célja egyebek között országosan is irányt mutatni a foglalkoztatási körülmények javításárára, az alacsonyabb keresetek felzárkóztatására, valamint a diplomás minimálbér bevezetésének elérésére.

Az alapítók szándéka szerint a FÖX a Fővárosi Érdekegyeztető Tanáccsal (FŐÉT) és annak munkacsoportjaival is együttműködik, s célja egyebek között egy tripartit rendszerű Fővárosi Közszolgáltatói és Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum létrehozása. Ez utóbbi olyan intézmény lesz, amelyben Budapest Főváros Önkormányzata, mint fenntartó  tulajdonos vagy foglalkoztató mellett az érintett vállalatok és intézmények munkáltatói- és munkavállalói képviseletei kapnak helyet.

A szövetség szakszervezeti konföderációkon is átívelő, független érdekképviseleti tömörülés, amelyhez csatlakozhat bármelyik, a működési területén képviselettel rendelkező szervezet, amelyek elfogadják a megállapodásban szereplő célkitűzéseket és elősegítik azok megvalósulását – összegezte Naszályi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik