Gazdaság

55 milliárdból újítja fel az MNB épületét az a cég, amelyik Matolcsy Ádám barátjáé

Róka László / MTVA
Róka László / MTVA

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Szabadság téri Székházának teljes rekonstrukciója novemberben indul – közölte a jegybank. A munkálatok megkezdése előtt, a dolgozók költöztetése október végéig lezárul. A kívül-belül megújuló műemléképület ünnepélyes átadását a jegybank vezetése az intézmény 1924-es alapításának századik évfordulójára tervezi.

A mostani közleményből azonban kimaradt – ami még egy nyár elejiben szerepelt –, hogy az 55 milliárd forintos munkával a Raw Development Kft.-t mint generálkivitelezőt bízták meg. A Raw Development Kft. Somlai Bálintnak az érdekeltsége, Somlait pedig a jegybankelnök, Matolcsy György fia, Matolcsy Ádám baráti köréhez sorolják. Nincs egy éve sem, hogy Somlai egy másik céges érdekeltségétől Matolcsy Ádám felesége, Matolcsy Tímea megvett egy ingatlanos céget és vele egy luxuslakást, írtuk nemrég. Somlairól és a baráti körről pedig a Telex készített portrét.

Kapcsolódó
A jegybankot 54 milliárdért felújító cég tulajdonosától vett Duna-parti luxuslakást Matolcsy menye
Matolcsy Ádám után felesége, Matolcsy Tímea is üzleti babérokra tör.

A jegybank mai közleménye szerint a székház átfogó műemlék-rekonstrukciója novemberben kezdődik, ezért a munkavállalók költöztetése a Krisztina körút 55. szám alatti irodaházba október végéig lezárul. November második felében a felügyeleti területen dolgozók vehetik majd birtokba új irodáikat a Széll Kálmán téren, az MNB Budai Központjában.

A műemléképület teljes külső és belső felújításának költsége 55 milliárd forint, melyet a jegybank az évek óta nyereséges gazdálkodásából fedez. A munkálatok Popovics Sándor munkássága előtt tisztelegve, az önálló magyar jegybank 1924. június 24-i alapításának centenáriumához igazodva zárulnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik