Gazdaság

Visszavonták az Elios-ügy főszereplőjének közvilágítási engedélyét

A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) ugyanis visszavonta a Sistrade Kft. közvilágítási engedélyét – olvasható egy október 22-én nyilvánosságra hozott határozatban, amelyet az Mfor vett észre. Az engedély visszavonását a cég kezdeményezte, azzal az indokkal, hogy a közvilágítás üzemeltetésére vonatkozó tevékenységét befejezte.

Kapcsolódó
Végelszámolás alá került Tiborcz István korábbi cége, az Elios Zrt.
Dobrev Klára azt mondta ennek kapcsán: nem fogja Tiborcz Istvánt megmenteni azt, hogy végelszámolják a céget.

A Sistrade Kft. tulajdonosa Hamar Endre ügyvéd, akit az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) számos alkalommal megnevezett az Elios-ügyről szóló jelentésében, amelynek tartalmát a 24.hu hozta nyilvánosságra. Hamar és a miniszterelnök veje, az Elios alapítója, Tiborcz István ugyanabba a pécsi elitgimnáziumba, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumába járt, bár két év korkülönbség van közöttük. 2011 januárjában közösen hozták létre a Hamar & Tiborcz Jogi és Gazdasági Tanácsadó Kft. nevű vállalkozásukat. Hamar ebből korán kiszállt, de 2013 után is maradtak köztük közös pontok, például a BDPST nevű, luxusingatlanokkal kereskedő cég.

Az Elios-ügyben úgy jelent meg hamar, hogy a jelentés szerint a Sistrade intézte a közvilágítási pályázatok előkészítését, miközben egy másik cégen keresztül tulajdonos volt az Eliosban is. A tenderek körül ráadásul felbukkant egy másik tanácsadó cége is, az Eupro Projektmenedzsment Kft. A vizsgált 35 projekt közül a Sistrade 23, az Eupro 12-ben működött közre – olvasható a jelentésben.

Kapcsolódó
Tiborcz-ügy: tudták, hogy illegálisan gazdagodnak
Szinte konkrét vádiratot állított össze Hamar Endre ellen az Elios-ügyről készült OLAF-jelentés, amelyben a legnagyobb részt az ügyvéd cégérdekeltségei kapták. Hamar azonban nemcsak Tiborcz Istvánon keresztül kapcsolódik Orbán Viktorhoz.

Az OLAF szerint a Sistrade készítette a pályázatokhoz használt Excel-táblázatokat, amelyek lehetővé tették, hogy az Elios felsrófolja az árat, mert megemelték az izzók élettartamát. A jelentés szerint a táblázatok fiktívek voltak. Hamar viszont ezzel az előbbiek mellett még több pénzt juttatott a később nyertes céghez, amelyben pénzügyileg szintén érdekelt volt. Ráadásul Hamar Endre cégei több módon is részt vettek a projektek előkészítéseiben, és az előkészítések alatt készített dokumentumokat a pályázat elbírálása alatt is használták.

Az Mfor cikke szerint Pécs volt az utolsó város, ahol a Sistrade Kft. világított, azóta az SMHV Energetika Kft. vette át a város közvilágításának üzemeltetését. Az SMHV ugyancsak felbukkant az OLAF-jelentésben, róluk itt írtunk hosszabban:

Kapcsolódó
Elios-ügy: van mit titkolnia a Fidesznek, manipulálták az árakat
Zalaegerszegen a fideszesek megszavazták az OLAF-jelentés nyilvánosságát. Aztán visszavonták a döntést. Érthető: a közvilágítási tender tele volt összeférhetetlenséggel. Az akkori polgármester most a kastélyfelújításokat felügyeli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik